Vratislav Šeps (1933) - Životopis

Válka je nejhorší pro obyčejné lidi, ti ji nejvíce odskáčou v zázemí i na frontě

Vratislav Šeps se narodil v roce 1933 v Hradci Králové. V roce 1936 se spolu s bratrem a rodiči odstěhovali do Nové Paky, kde otec provozoval hostinec. Návrat domů bez boje po odstoupení pohraničí otec oplakal a v roce 1942 zemřel. V hostinci, který dále vedla paní Šepsová, se pravidelně poslouchal londýnský rozhlas. Koncem války zabral budovu školy wehrmacht a byl zde zřízen lazaret. Vratislav Šeps si chodil pouze pro úkoly a výuka neprobíhala. Přes Novou Paku procházeli němečtí civilisté prchající před přicházející frontou a transporty zajatců a vězňů. Květnové povstání českého lidu vypuklo v Nové Pace třetího májového dne a pamětník sledoval odevzdávání výzbroje wehrmachtu. Následujícího dne přijela do města jednotka německých vojáků a zjednala pořádek. Děla mířila na město a před popravou uchránil skupinu civilistů velitel lazaretu. Poté, co vojáci odtáhli, se zbraně a technika soustřeďovaly na sokolském cvičišti a v tělocvičně. Vratislav Šeps s kamarády nacházeli munici a zbraně, ale za hrátky s nimi někteří kluci zaplatili zdravím i životem.