Anežka Borová, rozená Koudelová

Slunce, voda, vzduch a čisté svědomí v srdci, to bude můj Bůh

zdroj: Archív pamětnice a Jana Červenková

Anežka Borová, rozená Koudelová, se narodila 9. června 1924 v Kutné Hoře jako mladší ze dvou dcer. Rodina Koudelových žila poblíž Kutné Hory na samotě, které se říkalo Velký rybník, kde tatínek pracoval jako hrázný a s pomocí celé rodiny také vedl hospodu. Za války rodina ukrývala několik měsíců na půdě dva zběhy z polské armády a pomohla jim dostat se za hranice. Za války se také manželé Koudelovi rozvedli a pamětnice musela pomáhat otci s hospodou, díky čemuž se vyhnula totálnímu nasazení. Po převratu v roce 1948 otec přišel o práci a s pamětnicí se přestěhoval do Prahy. Maminka, již znovu provdaná, žila v Malešově, kde se zapletla do kauzy protikomunistického odbojáře Josefa Vaníčka a ve vězení si odseděla čtyři roky. Její manžel Jan Dlouhý strávil ve vězení půl roku za to, že coby řezník kupoval od statkářů dobytek, aby ho nemuseli dávat JZD. Manželé přišli o dům a byli režimem šikanováni po celý život. Anežka Borová se v Praze živila jako kuchařka a vedoucí závodních jídelen a RaJ. Posledních sedmnáct let pracovala na technické správě v pražské zoologické zahradě. V roce 1978 se provdala za prozaika židovského původu Josefa Bora (1906-1979), jehož vlastní jméno bylo Josef Bondy. Manžel po roce zemřel. Něža Borová zemřela v prosinci 2016.