MgA. Libor Pešek

• „Stal jsem se posluchačem HAMU. V druhém ročníku přijel do Prahy italský dirigent Antonio Pedrotti. Nebyl to světově známý dirigent, ale s Českou filharmonií předvedl několik koncertů. Chodil jsem na zkoušky orchestru a najednou jsem viděl, že se vážná hudba dá dělat dynamickým způsobem, který je atraktivní. Prostě muzikantsky plnokrevný. Tehdy jsem úplně změnil postoj k vážné hudbě. A od té doby jsem se do toho dal naplno.“

• „Česká filharmonie měla v té době takovou vnitřní politiku, že u zkoušek nemá nikdo být. Protože nedej Pánbůh, aby dirigent někoho z filharmoniků třeba opravil a někdo ho u toho viděl. Natožpak student. My, když jsme se chtěli dostat na zkoušky, museli jsme se plazit pod lavicemi.“

• „Komorní harmonie byl soubor dechových nástrojů. Tehdy byl ředitelem Divadla Na zábradlí doktor Vodička. Byl to osvícený a vzdělaný člověk, dovolil nám tam zadarmo pořádat v neděli dopoledne matiné, které se hrávalo jednou za měsíc. Připoutalo to pozornost, jelikož jsme byli strašně poctiví. V té době jsme měli svého dvorního skladatele Jana Klusáka, který už tenkrát byl velice avantgardní postava. Díky tomu jsme přitahovali to, čemu se dneska říká ‚pražská kavárna‘. Bylo to takové podhoubí nechutenství k bolševismu.“

• „Volal jsem do České filharmonie a tam jsme si řekli, že jdeme do stávky. Od toho dne jsme na zkouškách místo zkoušení programu hráli takové slavné české kousky pro studenty. To trvalo několik dní. Potom jsme dělali koncerty ve Smetanově síni, kde se hrála Má vlast. Takhle proběhl můj rok 1989.“

• 1

Dirigent je vždy svým způsobem vyhnanec

Libor Pešek v roce 2017
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Libor Pešek se narodil v roce 1933. Na gymnáziu studoval společně s Milošem Formanem, se kterým také spolupracoval na několika divadelních projektech. Po maturitě se rozhodl pokračovat studiem na HAMU, obor dirigentství. Poté působil jako korepetitor v Plzni, posléze však přešel na volnou nohu. Během této doby založil Komorní filharmonii a později Sebastian orchestr. Obě tato tělesa se soustředila na precizní práci s detaily. Od roku 1963 působil také jako druhý dirigent v Severočeském symfonickém orchestru. Mezi léty 1970 a 1977 působil zároveň v Holandsku a Česku, zde zastával pozici šéfdirigenta Východočeského státního komorního orchestru v Pardubicích. Krátce působil i jako šéfdirigent Slovenské filharmonie, odmítl však vstoupit do KSČ, a byl proto z orchestru vyhozen. Následovalo osmileté angažmá u České filharmonie, od roku 1986 se Libor Pešek zároveň stal šéfdirigentem Liverpoolského orchestru. Dirigoval inauguraci prezidenta Václava Havla. V roce 1997 mu byl udělen Řád britského impéria. Působil jako šéfdirigent v Českém národním symfonickém orchestru. Libor Pešek zemřel 23. října roku 2022.