Karel Franta

• „Když jsem na tom Masarykově nádraží koukal z okénka vagonu, tak tam stál kdosi a říkal, abychom opustili vagony a šli do krytu. A mně něco říkalo, nechoď tam, a tak jsem se nehýbal a za nějakou chvíli se vlak pohnul. Na sedmé nebo osmé koleji stál ještě lazaretní vlak a začali z něj najednou vyskakovat lidé v pyžamech. A kdo měl alespoň jednu nohu, skákal do našeho vlaku. Také tam přistoupil jeden pán s kufrem a dal ho do uličky a řekl mi, kam si lehneme, když bude střelba, že s tím už má zkušenosti. Mluvil česky. Tak tam dal ten kufr a my přijeli na Karlínský most. A já z toho okénka vidím do ulice, kde byli naši chlapi a stříleli i na náš vagon, a někdo volal, aby nestříleli, že tu jsou Češi.“

• 1

Až mě budou potřebovat, vědí, kde mě najdou

Karel Franta jako chlapec
zdroj: archiv pamětníka

Karel Franta se narodil 1. května 1928 v Libčicích u Prahy. Pochází z dělnického prostředí. Otec později působil jako hudebník v několika místních kapelách. Také pamětník byl zdatným muzikantem na trombon, a po ukončení měšťanské školy proto rodina uvažovala o studiu na konzervatoři. Karel Franta však od dětství také maloval a rozhodl se pro učební obor grafického kreslíře ve vydavatelství Melantrich. Po ukončení studia ve vydavatelství zůstal. V roce 1947 byl ještě u založení nového časopisu Haló, nedělní noviny, ze kterých se pak vyvinul časopis Květy. V roce 1949 se rozhodl doplnit si výtvarné vzdělání a byl přijat na Akademii výtvarných umění, kterou dokončil v roce 1954. Během studia stále udržoval kontakty s bývalými kolegy z Melantrichu, takže po absolvování povinné vojenské služby v roce 1956 začal spolupracovat jako kreslíř v různých časopisech, právě na základě kontaktů z Melantrichu. Později se uplatnil jako ilustrátor dětských knih a komiksů. V roce 1986 byl oceněn Grand Prix UNICEF při OSN a je také zapsán na čestné listině v Mezinárodním sdružení pro dětskou knihu. Karel Franta zemřel 19. července roku 2017.