Běh pro Paměť národa

Ing. Zděnka Uhlířová, roz. Faltusová (1934) - Životopis

Dnes si myslím, že jsem ztratila rok svého mladého života a žádné pohraničí jsme nevybudovali

Ing. Zděnka Uhlířová, rozená Faltusová, se narodila 17. března 1934 v Josefově nad Metují, dnes součásti Jaroměře. Má dvojče Evu. Obě dívky trpěly vrozenou těžkou krátkozrakostí, která se postupně zhoršovala. Protože hrozilo, že o zrak přijdou úplně, zůstaly obě bezdětné. Válku pamětnice prožila jako školačka. Po únoru 1948 se stala členkou Svazu české mládeže (SČM). Pro „náboženské zatížení" nedostala doporučení ke studiu na vysoké škole. Šla proto pracovat do chemických závodů v Pardubicích-Rybitví a odjela na roční brigádu budovat pohraničí. Chtěla tak prokázat dělnické založení. Nakonec ji přijali na Vysokou školu zemědělskou v Praze. Pro svou víru odmítla během studia vstoupit do KSČ a napsala na toto téma také otevřený dopis. Po škole pracovala jako agronomka v JZD Rožnov-Neznášov a na státním statku v České Skalici. Později se stala odbornicí v chovu kožešinových zvířat a pracovala jako šéfredaktorka odborného časopisu, který se kožešinám věnoval. Místo pak opustila, protože nesouhlasila s tím, že její články měl podepisovat straník. Po odchodu do invalidního důchodu pracovala řadu let mezi zrakově postiženými ve Svazu invalidů. Po prodělaných očních operacích vidí mnohem lépe. Žije se svým mužem a sestrou v Jaroměři.