Eva Adamová

• „Já jsem v té době ještě nechápala, co se děje. Že je to vlastně politický čin. Já jsem přišla domů, máma byla ubrečená a řekla mi: ‚Zavřeli tátu.‘ Já jsem v tu ránu začala brečet taky, protože tak jak jsem byla vychovaná, tak vždycky když někoho zavřeli, tak to byl nějaký lotr, zloděj nebo něco takového. To jsem si nedovedla představit, že by můj táta něco takového byl. V té době jsem nechápala, že to je z politických důvodů. Protože jsme v rodině nevěděli, že táta pracuje v Obraně národa.“

• „Všecky ty pohlaváři nás ujišťovali, že oni hospodaří, že u nás se nemůže nic stát. Já jsem byla v té době zaměstnána ve Škodovce a teď jsme pozorovali takový divný ruch. Zvlášť v těch hlavních budovách, a velký provoz ve vrátnicích. Protože ty nahoře věděli, že to bouchne, tak všichni utíkali z práce, aby nakoupili, co se nakoupit dá... a nás přesvědčovali, že my nemusíme mít strach, protože naše měna je pevná... Oni si nakoupili, a my jsme neměli nic.“

• „Když ruští vojáci přišli, tak v obchodech skoupili všechno... v každé ruce pět krabic bot, za ním manželka v kožichu, a to z každýho obchodu – prádlo, látky, boty... akorát tím ukazovali jejich bídu, že to nemají, protože když to viděli, tak to museli skoupit.“

• 1

Mladá Boleslav, 16.12.2014

Můj otec – odbojář a vězeň nacistického režimu – se stal komunistou

Eva Adamová 2015
Eva Adamová 2015
zdroj: Archiv - Pamět národa

Eva Adamová se narodila v roce 1928. Otec František Tondr byl v roce 1940 za svoji účast v protinacistickém odboji v řadách Obrany národa zatčen. Po návratu z války se stal přesvědčeným komunistou, s čímž jeho dcera nesouzněla. Maminka pracovala v bance v Mladé Boleslavi. Pamětnice se vdala a v manželství se narodil jeden syn. Jako úřednice v mladoboleslavské Škodovce byla za své politické názory poslána do výroby v rámci akce úředníci do výroby. Následně dvaadvacet let pracovala v RAJ jako úřednice. Nyní žije v Mladé Boleslavi.