Václav Hybler

• „Sovětská vojska chtěla vniknout do kasáren. Oni je tam nechtěli pustit. Jeden příslušník sovětské armády ťukl hlavní do vrat. Český důstojník proti nim vyjel s pásovým obrněným transportérem, a všechno bylo špatně... oni se pak nějak dohodli, nevím s kým, a že musíme opustit kasárna. Převeleli nás do Bratislavy...“

• „Měli jsme na vojně s jedním kamarádem malou kapelu. Ale malou, bylo nás asi pět. Hráli jsme dva na trumpety, byl tam harmonikář, jeden hrál na basu. On si vymyslel, že když sem přišli ti Sověti, že bychom mohli jako na protest každý večer troubit večerku... Když jsme šli poprvé, tak jsme měli strach, protože Sověti měli kasárna obsazená kolem dokola, světlomety svítily... ale když se hrálo podruhé, potřetí, týden, tak už jim to bylo jedno...“

• „Naložil nás, a když jsme jeli směrem na Prahu, tak říká: ‚Hoši, hoši, hoši, mne to tak mrzí, že se vám to nepovedlo...‘ Mnoho důstojníků v té době odešlo od armády, že se měli stěhovat prakticky kvůli ničemu... kvůli kontrarevolučnímu pluku, byla to taková doba. Tak jsem se dostal na Ruzyni a dali mne do vazby. Po týdnu si mne vyšetřovatel zavolal – kde byli ostatní, já nevím – ptal se, proč jsme to udělali... tak jsem mu to řekl, tak jak to teď říkám vám, a on byl rozumný na tu dobu a řekl: ‚Todle neříkejte! To by nebylo dobrý... řekněte, že to bylo z mladické nerozvážnosti...‘“

• 1

Źeršice u Mladé Boleslavi, 26.01.2015

Václav Hybler dobové foto
zdroj: Archiv pamětníka

Václav Hybler se narodil 22. října 1949 do rodiny, která nesouhlasila s komunistickým režimem. Jeho tatínek byl synem krejčího a maminka dcerou cestáře. Po vyučení v roce 1967 nastoupil základní vojenskou službu. V září 1968 se tři vojáci, mezi kterými byl i Václav Hybler, rozhodli k útěku za hranice Československa. Odcizili auto a vydali se k rakouským hranicím. Byli ale odhaleni a pamětník strávil několik měsíců ve vyšetřovací vazbě v Praze-Ruzyni. Dvaadvacet měsíců poté byl uvězněn v Ostravě-Heřmanicích. Po návratu z vězení pracoval v JZD a později ve Státním statku Katusice. V roce 1971 musel znovu nastoupit na devět měsíců vojenské služby. Živil se jako opravář motorů a stavbami traktorů. Dnes žije Václav Hybler v Žerčicích u Mladé Boleslavi.