ThDr. Jiří Josef Otter

• „Když Haasovi (byl to Sudeťák, který rozuměl česky) došlo, že jsme se na sokolském odboji přímo nepodíleli, rozhodl, že jsme jistě poslouchali zakázaný zahraniční rozhlas (jako Rundfunkverbrechen). Když jsem to zapíral, dával mi rány pěstí přes uši a posléze mě zbil rákoskou, až jsem musel několik dní jen ležet na zádech pod studenými ručníky spoluvězňů. Otec byl v červnu dopraven na Pankrác před soud v Praze a byl odsouzen na pět let do káznice, já o čtrnáct dní později na dva roky za spoluúčast a matka, kterou Haas zatkl též za spoluúčast, byla osvobozena.“

• „Na jaře 1945 jsem zakusil další Boží ochranu v době náletů na blízká města Donauworth a Ulm. V noci přelétaly nad naším lágrem perutě bombardovacích letadel a my jsme byli uzamčeni bez možnosti úkrytu ve sklepech sousední továrny. Ale zůstali jsme pod ochranou Nejvyššího, jak zpívá jedna duchovní píseň.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Paměť národa: příběhy z Prahy 2
  • 2

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Nejsem žádný odbojář

Dobový portrét
Dobový portrét
zdroj: Archiv pamětníka

Jiří Otter se narodil 31. července 1919 v Plzni v rodině evangelického faráře původem z Vídně. Vystudoval klasické gymnázium, kde odmaturoval v roce 1938. Studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy bylo přerušeno uzavřením vysokých škol, po kterém složil diakonské zkoušky a stal se učitelem náboženství. Kvůli přátelství se členy Sokola byl s otcem v roce 1944 zatčen a odsouzen ke dvěma letům vězení, která prožil ve věznicích v Německu. Po válce vystudoval angličtinu na FF UK a teologii na Komenského evangelické bohoslovecké fakultě. Dva semestry absolvoval na Assembly‘s College v Belfastu. Roku 1948 se stal farářem Českobratrské církve evangelické ve sboru v Mariánských Lázních. V roce 1953 získal doktorát. Od roku 1965 byl tajemníkem na Ústředí ČCE. Na bohoslovecké fakultě vyučoval angličtinu a němčinu. Do důchodu odešel v roce 1999, ale dál se věnuje biblické práci. V roce 2014 se stal v komunálních volbách nejstarším kandidátem v České republice.