Josef Pukowiec

• „Zrovna ten nálet byl. (…) Transportfürher nám říkal, ať jdeme do polí. (…) Já říkám Tondovi: ‚Já se nevracím.‘ My jsme se měli přebrodit přes řeku Labe a z Drážďan jít až do stanice v Neustadtu. Odtamtud pokračovat vlakem až do Hamburku. My jsme utekli odtud. Schovávali jsme se ve vlaku až do Karviné. Když přišel kontrolor, šli jsme na záchod. Tak jsem se dostal až do Karviné. (…) Tatík mne schoval na vodárně v Sovinci. Byl tam náš soused. Nosil mi tam jídlo. Rusové byli blízko, za chvíli bylo po válce. Tak jsem se zachránil. Kdyby to zjistili, tak nás vyvraždí. Byl jsem dezertér.“

• „Dobrý den, pane redaktore, jmenuju se Pukowiec Josef. Narodil jsem se 1. 1. 1929. Jsem ženatý, mám tři dcery. (…) Pracoval jsem na Dole Československé armády, odpracoval jsem tam celkem od osmnácti let dvaačtyřicet roků. Vyučen jsem strojním zámečníkem, potom jsem šel do dolů pracovat, z dolů jsem šel pak na povrch. Na povrchu jsem se dostal k závodnímu požárnímu záchranářskému sboru. Jezdil jsem do akce se záchranáři do dolů v Ostravsko-karvinském revíru. (…) Narodil jsem se na Sovinci v hornické kolonii, dnes je to všechno zbourané. To byly šachty Larische-Mönnicha. (…)“

• „Podívejte se, my jsme byli převážně na povrchu a museli jsme respektovat hlavního dispečera. Jaké příkazy jsme dostali, takové jsme museli plnit. V dole jsem pracoval, tak to tam znám. Chtěl jsem k zámečníkům, ale nebylo místo. Byl jsem v rubání, za lokomotivou, výhybky jsem překládal strojníkovi, který jezdil. V závalových pracích jsem pracoval. (…) Jak dostal dispečer zprávu, že je třeba pomoci. Víte, to byla taková vzájemná pomoc. Jedna šachta pomáhala druhé. Každá šachta měla svoje záchranné čety. K nám jezdily ty druhé šachty. Když něco bylo na Armádě, jezdily k nám druhé šachty, Zápotocký, Jeremenko, Fučík. Tak to fungovalo.“

• 1

Karviná, 21.08.2014

Dvaačtyřicet let na jedné šachtě

Pukowiec Josef
Pukowiec Josef
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Josef Pukowiec se narodil 1. ledna roku 1929 v hornické kolonii v Sovinci, v Karvinském revíru. Jeho otec byl také horníkem, pracoval v dolech tehdy patřících šlechtickému rodu Larisch-Mönnich. Na Karvinsku se vyučil důlním zámečníkem. V zimě 1945 byl odeslán na práci do Německa, spojenecké bombardování Drážďan ho zastihlo ve vlaku nedaleko saské metropole. Pamětník využil nastalého zmatku, utekl z transportu a zbytek války se pak ukrýval u přátel na Karvinsku. Celý svůj život pracoval na Dole Československé armády v Karvinském revíru jako horník, zámečník a výhybkář na důlní lokomotivě a také po mnoho let jako důlní záchranář.