Jiří Svoboda

• „Spali jsme ve stanech, byla nám zima, jídlo bylo takový jednoduchý, ošacení taky bylo jednoduchý. Takže jsem odsloužil dva roky. Ovšem sloužil jsem s déle sloužícíma, třeba čtyři až pět let. Byli tam různí, taky tam byli ti kněží, studenti, legionáři si pamatuju, takový ty mladší, a tak dále.“

• „A já jsem tam stál na těch schodech a šel táta a prostě mu dal takovou ránu, on měl tvrdý ruce, táta. Takže mu dal ránu a on sletěl z těch schodů gymnázia dolů. No a rozkázal zastřelit. Všichni naskákali na auta a už se rozhlíželi. Ten jeden se samopalem, helmu na hlavě, tátu vedl ke zdi, jako tam na roh, jsme tam zrovna viděli. No, a protože táta byl táta můj, hodnej, no tak jsem se ho chytil za ruku a tak jsme tam stáli oba dva u zdi. Nevnímal jsem nic, jako strach nebo něco takovýho, prostě jsem to nevnímal. Já jsem tam jenom koukal na něj, jak on tím samopalem míří, a věděl jsem, že skončíme. Jenže on to byl shodou okolností nějakej Slovák. Podíval se doleva, doprava a prohlásil: ‚Máte štěstí!‘ A popadl ten samopal na záda a utíkal za těma vojákama, kteří odjížděli zpět, takže jenom jsme tam byli postavení, ale popravení jsme nebyli. Zážitek to byl ale velice krutej.“

• 1

Hradec Králové, 15.05.2014

nahrávka pořízena v rámci projektu Paměť národa na cestách

Byl jsem dělník, do strany jsem nechtěl vstoupit

Jiří Svoboda, 2014
Jiří Svoboda, 2014
zdroj: Paměť národa na cestách, Hradec Králové

Jiří Svoboda se narodil v roce 1936 a dětství prožil v Hradci Králové. Jako syn topiče v budově obsazené wehrmachtem se denně setkával s německými vojáky. Poslední válečný den roku 1945 se svým otcem těsně unikl smrti zastřelením, poté co jeho otec inzultoval německého důstojníka. Kvůli útěku vzdálené příbuzné do Spojených států amerických byl coby osmnáctiletý odveden na vojnu k Pomocným technickým praporům (PTP). Pamětník se živil celý život různými dělnickými profesemi, zajímá se o současnou politiku i o politické události spojené se sametovou revolucí v roce 1989.