Milan Adámek

• „Po těch osmačtyřiceti hodinách mě brzo ráno propustili. Šel jsem za kamarádem a zazvonil. Byla myslím sobota a on tak trochu otráveně, co že tak brzo vstávám, a já mu povídám, že mu chci něco říct. Šel k brance a rozespale se mě ptal, o co jde. Já mu povídám: ,Teď jsem byl osmačtyřicet hodin zadržený kvůli petici Několik vět.‘ Okamžitě ožil, letělo se nahoru, hned se dal čaj a začali jsme rozebírat. Vykládal jsem mu, že o nás ví, že tam říkali různá jména. Takže jsem jim tam musel vykládat báchorky o tom, jak Několik vět vydal nějaký neznámý člověk na diskotéce ve Zlíně, protože furt chtěli vědět, odkud jsem ty tiskopisy sehnal. Tak jsem si musel něco vymyslet, aby k nikomu nedošli. Tak jsem to zahrál tak, že jsem si ani neuvědomil, co dělám, abych nikomu neublížil.“

• „Udělali jsme třeba A4, a buď tam byly nějaké fotografie s textem, nebo jen text. Tak jsme množili věci jako Několik vět nebo z různých demonstrací, které proběhly v Praze, nebo různé zprávy ze samizdatů. Tak jsme to dávali do povědomí lidí. Nosili jsme to pod tričkem do fabrik a tam jsme to na různých místech rozšiřovali. Pak tam vletěl kádrovák a strhal to. Nebo jsme to dávali různým lidem v dělnických profesích. Už jsme věděli, kdo je tomu nakloněn a kdo byl v padesátých letech ve vězení a pak zbytek života strávil v montérkách. Takže jsme měli svoje tipy. Taky jsme to dávali do náhodných poštovních schránek. Takže některé tiskopisy byly směřovány záměrně a některé náhodně.“

• 1

Holčovice, 12.07.2016

Vyrobil si cyklostyl, na němž pak vytiskli stovky samizdatů

Milan Adámek v roce 2016
zdroj: Vít Lucuk

Milan Adámek se narodil 30. března 1971 v Přílepech. S rodiči a dvěma sourozenci ale žil v městečku Holešov. V něm se také se skupinou přátel v osmnácti letech zapojil do protirežimních aktivit. V tehdejším Gottwaldově se pravidelně scházel se Stanislavem Devátým a dalšími disidenty. Podle plánku firmy Canon Milan Adámek vyrobil jednoduchý cyklostyl, na němž pak tiskli stovky samizdatů. Jen několik týdnů před 17. listopadem 1989 ho za rozšiřování petice Několik vět podmínečně odsoudili. Po pádu komunismu pracoval čtyři roky v západní Evropě. Později se svou manželkou v obci Holčovice zakoupili bývalý zájezdní hostinec zapsaný jako kulturní památka. Zdevastované rozlehlé stavení po letech zrekonstruovali a jeho sál dnes pronajímají k pořádání svateb a různých oslav.