Jan Štach (1925) - Životopis

Nosil vzkazy partyzánům a říkali mu: Kdyby tě chytli, musíš to sníst

Jan Štach se narodil 29. září 1925 v Pozděchově na Valašsku. Vyrůstal v evangelické rodině se čtyřmi dalšími dětmi jako nejmladší. Rodiče vlastnili půdu a Jan jim odmalička pomáhal. Po páté třídě obecné školy začal studovat na Masarykově gymnáziu ve Vsetíně. Když mu bylo patnáct let, gestapo zatklo jeho staršího bratra Slávka. Byl činný v Obraně národa a rodina Štachových ukrývala partyzány. Bratr, kterého pamětník velice obdivoval, byl odsouzen a ve vězení zemřel. Jan Štach dál pomáhal partyzánům a vraždění, kterého se Němci dopustili v Prlově a Ploštině, silně ovlivnilo jeho další život a literární tvorbu. Stal se rolníkem a později pracoval v místním družstvu. Současně psal verše a divadelní hry do regionálního tisku a angažoval se v osvětě - v boji proti kouření a sudetským Němcům. Zastával četné funkce. Po roce 1968 byl na základě veršů, které otiskly místní noviny, zbaven členství v KSČ. Pamětník je autorem mnoha publikací a divadelních her s náměty z druhé světové války.

Kdy: 15.12.2015 23:49:09
Autor: Míša Čaňková, Jiná odbornost: collector
Popisek: Celý život aktivní
Pamětník žil prací v družstvu, literární činností a osvětovou prací (kampaněmi proti kouření a sudetským Němcům).