Mgr. Miloš Hynek

• „Mgr. Nedbal to popisuje podrobně, jak tam otec přišel, na tu Citadelu, jak přišel na to vyslanectví a jak ho přivítali nevlídně, že opravdu tam bylo velké množství lékařů a že byli bezradní. Otec se cítil dotčen, říkal, že nejde pro hloupost, že ho šlo zatknout gestapo.“

• „Matku zatkli. Ale ona po otci převzala lékařskou funkci v Obraně národa. Oni dělali pokusy s výrobou granátů, které měly nahrazovat protitankové náhrady. A docházelo ke zraněním a naši dělali ošetření. A otec vyšetřoval i v ilegalitě. Matku 30. 4. 1943 ji odvezli do Brna na Cejl, ale ne do běžné věznice. Byla tři měsíce v kasematech.“

• „Na sklonku války se matka dostala na revír, ačkoli to nebyly opravdové ambulance. Výhoda byla, že když se plynovalo, tak je vozili do Ravensbrücku. A jednou se infikovali úplavicí. Němci tehdy poprvé trochu slevovali a donesli léčiva, tak bylo mírné zlepšení. Ale matka těžce nesla, když vozili do plynu malá děvčátka. Nejvíce tam prý bylo Rusek a vždy jí říkaly, že jim paní Marta pomůže a nenechá je zemřít.“

• 1

Hodonín, 16.07.2014

Měl jsem statečné a milující rodiče

Mgr. Miloš Hynek
zdroj: vlastní

Mgr. Miloš Hynek se narodil 13. srpna 1934 v Plzni, brzy se s rodiči a bratrem Romanem přestěhovali do Hodonína. Jeho otec, zubní lékař MUDr. Václav Hynek, prošel boji první světové války jako legionář. Později se stal členem odbojové skupiny Obrana národa. Okamžitě po okupaci se ujal role organizátora vojenského a občanského odboje, z něhož vznikla městská a okresní síť, která byla napojena na celostátní odbojovou organizaci Obrana národa. Díky upozornění jistého úředníka na hodonínské radnici unikl Václav Hynek 4. ledna 1940 zatčení gestapem a odešel do ilegality. Jeho funkce v okresním velení Obrany národa pak převzala jeho manželka MUDr. Marta Hynková. Syn Miloš Hynek, tehdy šestiletý, s bratrem zůstali nečekaně bez otce, jehož velmi postrádali, ale matka jim o něm nemohla nic říci. Otec se na útěku několikrát pokusil o ilegální přechod hranice. Odešel do slovenských Vrbovců, kde se ukrýval v rodině mlynáře. Později se dostal do Budapešti, odkud chtěl pokračovat do Jugoslávie, ale na hranicích se Slovenskem a Maďarskem byl zatčen a uvězněn v Budapešti. Po propuštění se do konce války skrýval u cizích lidí i přátel na Slovensku a v Čechách. Během Hynkova skrývání došlo k zatčení jeho ženy Marty Hynkové, která v Obraně národa převzala funkci lékaře. Třicátého dubna 1943 ji gestapo odvezlo do Brna, kde zůstala tři měsíce v kasematech na Cejlu. Později byla převezena do Drážďan, pak do koncentračního tábora v Gruenbergu a nakonec do Ravensbrücku, kde pracovala v kamenolomu. Ke konci války nastoupila evakuační pochod, tzv. pochod smrti. Bratrů Hynkových se během zatčení rodičů ujala babička. Často čelili vyhrožování, vystěhování a zabavení části majetku. Miloš Hynek také dočasně pobýval v Bojanovicích, kde ho hlídal farář, jehož později nacisté popravili. Celá rodina se opět sešla 31. května 1945. Po válce Miloš Hynek vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a absolvoval postgraduální studium muzeologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V letech 1962-2000 pracoval jako historik v Masarykově muzeu v Hodoníně. Zabýval se dějinami česko-slovenských vztahů v 19. a 20. století a také regionálními dějinami. Miloš Hynek žije s rodinou v Hodoníně a stále se aktivně zajímá o historii.