Rudolf Pokorný

• „Já jsem byl (při demonstraci) přímo vedle nebo v okolí Havla a byla tam Československá televize, která natáčela spíš obličeje těch lidí, co se tam v tom středu dění motali, natáčela tam na pětatřicítkovej film, a ten se dostal po převratu mezi ilustrační záběry revoluce. Ale většinou estébáci používali videokamery, ti už měli lepší techniku.“

• „Dostal jsem povolávací rozkaz, kolem patnáctého převzetí, že se mám dostavit na cvičení, tak jsem dělal všechno pro to, abych tam nemusel, spíš jsem stál o to jet do Prahy na 21. srpna, ale musel jsem tedy na Obranu národa do Tábora, bylo to Západní velení Varšavských smluv, takže jsem musel jít na cvičení, což ale bylo krátce po vojně, takže to mělo jasně politický podtext, protože to cvičení probíhalo tak, že nás zavřeli do místnosti a vůbec jsme nemohli nikam.“

• 1

Hradec Králové, 13.03.2016

Svědectví roku 1989 očima fotografa

Rudolf Pokorný se narodil 15. června 1966 v Hradci Králové. Vystudoval obor chemie - zpracování fotografií. Už jako patnáctiletý se kvůli nevinné připomínce válek z dob Rakouska-Uherska dostal do hledáčku StB a byl režimem vnímán jako problémová osoba. Na vojnu pamětníka povolali do slovenského Martina. Od roku 1988 dojížděl do Prahy na protikomunistické demonstrace. Nevyhnul se ani fyzickému napadení nebo krátkodobému zatčení. Při těchto příležitostech pořídil unikátní soubor fotografií dokumentujících z blízkosti stěžejní události revolučního roku 1989.