Milena Grenfell-Baines (1929) - Životopis

My Wintonovy děti se o tom, co jsme prožily, moc nebavíme, ale snažíme se pomáhat

Lady Milena Grenfell-Baines se narodila v roce 1929 v Praze v židovské rodině Fleischmannových. Vyrůstala v Proseči u Skutče v okrese Chrudim, odkud pocházela matčina rodina. Když byly Mileně tři roky, zemřela jí matka a otec se znovu oženil. Otec Rudolf Fleischmann pracoval jako účetní a byl jedním z hlavních iniciátorů udělení československého státního občanství německému spisovateli Thomasi Mannovi, jemuž vyjednal na radnici v Proseči domovské právo. Od roku 1937 žila rodina v Praze. Milena Fleischmannová se svou o šest let mladší sestrou na konci července 1939 odjely dětským transportem, jejž vypravil Nicolas Winton, z Prahy do Velké Británie. Oba rodiče později také emigrovali do Británie, starat se však mohli jen o mladší sestru. Za války Milena navštěvovala internátní Československou státní školu v Llanwrtyd Wells ve Walesu. Po válce se do Československa nevrátila, vystudovala ošetřovatelství a péči o malé děti. V roce 1954 se provdala za architekta a urbanistu George Grenfell-Bainese (1908-2003), se kterým vychovala čtyři děti, dvě vlastní a dvě z jeho prvního manželství. Po svém zesnulém manželovi, který byl v roce 1978 povýšen královnou Alžbětou II. do šlechtického stavu, může užívat titul Lady. Milena Grenfell-Baines žije v Prestonu nedaleko Manchesteru v severní Anglii, angažuje se v česko-britských kulturních a společenských vztazích. V roce 1999 byla vyznamenána cenou Gratias Agit udělovanou Ministerstvem zahraničí ČR.