Bohumil Polášek

• „Tam byla taková rebelie, v tom Plaveckém Podhradí, že tam byl kostel, kam mohli chodit věřící. A když tam mši sloužil nějaký jejich kněz, tak tam nikdo nechodil. Když mši sloužil pétépák, tak byl plný kostel. Bylo jim to trnem v očích, tak mše zakázali.“

• „Mohu říct příhodu z doby, kdy jsem byl ještě doma. Měli jsme pole a kravky ještě, ale poněvadž to bylo daleko od dědiny, mívali tam lidé boudy. Jednou za bouřky jsme šli do té boudy se schovat a on do té boudy uhodil blesk. Byl jsem ještě malý, měl jsem deset roků, ležel jsem na dřevě. Maminka a bratr tam seděli. Tatínek viděl přímo na to místo, kam uhodilo. Byly tam krávy, ty spadly na zem při tom blesku. Já jsem se probudil, byl jsem trochu popálen na noze a na břiše. Nikomu jinému se nic nestalo, jenom mně, já jsem začal brečet. Tam bydlel soused ve vedlejší osadě, vzal mě k nim, dal mi najíst, já jsem se najedl a pelášil jsem k Drozdovu.“

• 1

Loretánské náměstí, Praha 1, 29.04.2014

Hledejte pravdu – hledejte Boha. Víc člověk nepotřebuje

Bohumil Polášek
zdroj: sbírka pamětníka

Bohumil Polášek se narodil 6. listopadu 1923 v Drozdově poblíž Zábřehu na Moravě. Pochází z chudých poměrů striktně katolické rodiny. V deseti letech do něj uhodil blesk. Vystudoval serafínskou školu, tzv. serafiku, při kapucínském klášteře v Třebíči, kde prožil i druhou světovou válku. V roce 1948 byl v Praze vysvěcen kardinálem Josefem Beranem na kněze a přijal církevní jméno otec Anastáz. První mši sloužil v roce 1948 ve svém rodném kraji, v kostele v Jedlé. Během Akce K, násilné likvidace církevních mužských řádů v dubnu 1950, pobýval s bratry kapucíny v Praze. Po záboru kláštera byl internován v klášteře v Broumově, kde absolvoval převýchovné přednášky, a krátce poté byl povolán k Pomocným technickým praporům (PTP). Sloužil na Šumavě, v Banské Bystrici a ve Zvolenu, pracoval v lese i na výkopech. Po propuštění z PTP v 50. letech nesměl vykonávat kněžské povolání. Vrátil se tedy do rodného kraje, kde pracoval na pile v Hoštejně. V 60. letech mu byl umožněn návrat do duchovní sféry. Působil v Libereckém kraji a později přesídlil do Prahy na Vinohrady, kde sloužil v kostele Nejsvětějšího srdce páně. V 90. letech sloužil při kapucínském kostele sv. Josefa v Praze, poté působil v Olomouci a ve Šternberku. Od roku 2005 je Bohumil Polášek na odpočinku, žije v klášteře kapucínů na Hradčanském náměstí v Praze.