Karel Dufek (1916) - Životopis

„Nelituji ničeho, to všechno patří k životu.“

Karel Dufek se narodil 24. ledna 1916 v rodině lesníka, nedaleko Velkého Meziříčí. Pocházel ze sedmi dětí. V roce 1935 odešel do Brna studovat medicínu. Pod vlivem zpráv z válečného Španělska se rozhodl vstoupit do dobrovolnických mezinárodních brigád bojujících na straně republikánů ve španělské občanské válce. Spojil se s Výborem na pomoc demokratickému Španělsku a s jeho pomocí v lednu roku 1937 odjel do Španělska. Po stažení mezinárodních brigád byl krátce internován ve Francii, pak vstoupil do československé zahraniční armády. Po pádu Francie odešel do Anglie, byl superarbitrován a pracoval v továrně na letecké součástky. Po vylodění Spojenců v Normandii se stal styčným důstojníkem u amerického štábu. V letech 1948-51 byl velvyslancem v Turecku. V lednu 1952 byl zatčen, obviněn z trockismu, špionáže pro USA apod. V květnu 1953 byl odsouzen v procesu spolu s Eduardem Goldstückerem, Pavlem Kavanem a Richardem Slánským na 25 let vězení. Odseděl si čtyři roky v Ruzyni a ve Valdicích. Po své rehabilitaci se stal zaměstnancem Svazu protifašistických bojovníků. Od roku 1957 vydával časopis Mezinárodní politika, později řídil tiskový odbor ministerstva zahraničních věcí. V letech 1968-72 byl velvyslancem ČSSR v Brazílii.