Joy Kadečková (1921 - 2006) - Životopis

Šli jsme tenkrát vyhrát válku rovnou z univerzitních poslucháren

Joy Kadečková, roz. Turner, se narodila roku 1921 v Suffolku ve Velké Británii. V prosinci 1940 přerušila vyšší střední školu, aby mohla sloužit jako dobrovolnice u WAAF (ženská část Royal Air Force). Pracovala jako souřadnicová zapisovatelka. Po dokončení výcviku byla přidělena na společné velitelství britského letectva, námořnictva a pozemních vojsk ve Skotsku ke službě u radarových stanovišť a radio-operačních zařízení. V roce 1942 se provdala za pilota 311. čs. bombardovací perutě Aloise Mžourka, který hrdinsky zahynul o dva roky později. V letech 1944-1945 pracovala jako sekretářka na čs. ministerstvu vnitra v Londýně a v červenci 1945 byla se svým ročním synem repatriována do ČSR. Po roce 1948 byla perzekvována pro své silně antikomunistické názory. Podruhé se vdala za Slavoše Kadečku. Po velkých  problémech zapříčiněných svou národností pracovala během 60. a 70. let v mnoha profesích, např. jako učitelka angličtiny, překladatelka nebo externí redaktorka časopisu „Czechoslovak life" Plk. Joy Kadečková byla členkou Svazu bojovníků za svobodu, výboru Svazu letců ČR a nositelkou medailí a vyznamenání, např. Medaile Za zásluhy v ČSLA, Čestného odznaku československého vojenského pilota, Medaile československých leteckých perutí ve Velké Británii (310., 311., 312., 313.) a Britské pamětní medaile za zásluhy v boji za vítězství ve II. světové válce. Naposledy pracovala jako dobrovolná pomocnice v Armádě spásy. Zemřela 20. dubna 2006.