MUDr. Zdeněk Trefný

• „Na fakultě jsem se potom stal asistentem, nejdříve jsem byl sekundář a potom jsem se stal asistentem. Ovšem asistentura byla vždy jen na tři roky. Původně to bylo zamýšleno tak, že asistent, který nebude produkovat žádnou vědeckou práci, za tři roky skončí. Pak ale toho bylo zneužito v tom smyslu, že ti asistenti, kteří nesplňovali politické předpoklady, byli rovněž propuštěni. Celkem nás tedy z dětských klinik odcházelo asi dvacet asistentů. U mě s tím, že jsem ‚nábožensky založen‘, a nemůžu tedy vychovávat mediky.“

• „Na jaře v roce 1959 říkal mi můj bratr Jiří, že máme možnost jet na zájezd do Vídně. Že tam jede nějaký podnik a že bychom tam mohli s tím podnikem jet. Museli jsme si samozřejmě podat žádost o výjezd a přitom jsem byl osloven pracovníky StB, že sice bych jeti mohl, leč že by bylo zapotřebí, abych podepsal spolupráci s StB. Vyžádal jsem si čas na rozmyšlenou a asi za týden při společné schůzce jsem rovnou řekl, že nemám žaludek na to, abych někoho udával, a že nebudu podepisovat žádnou spolupráci. Důsledek potom byl, že mi nebyla prodloužena smlouva asistenta na lékařské fakultě, a byl jsem tedy z fakulty ‚odejit‘ po třech letech asistentury.“

• „Rodiče velmi dbali na naši dobrou výchovu. Nelituju toho a nevzpomínám na to ve zlým. Ale tatínek tím, že byl důstojník, tak měl některá taková hesla, soustředěná do několika slov: ‚Zachovej pořádek a pořádek zachová tebe.‘ Nebo: ‚Nepouštěj se do předem prohraných bitev.‘ Všechno muselo fungovat dobře a neztrácel se čas zbytečnostmi.“

• 1

Praha 7, ordinace MUDr Trefného, 06.12.2014

Lékařem kardinála Berana

Zdeněk Trefný
Zdeněk Trefný
zdroj: archiv pamětníka

MUDr. Zdeněk Trefný se narodil v Praze, v rodině důstojníka československé armády a učitelky. Vyrůstal v Libni, kde také navštěvoval obecnou školu a později gymnázium.  Ke konci studia Zdeňka Trefného povolali na nucené práce k polovojenské organizaci Luftschutz. Přidělili ho k sanitě, kde ho naučili poskytovat první pomoc a ošetřovat raněné, což ovlivnilo jeho další osud. Rozhodl se stát se lékařem a po válce nastoupil na lékařskou fakultu. Zde během křesťanských excercicií poznal svou budoucí ženu Boženu Švábovou. Už jako student pamětník publikoval odborné statě. Díky tomu nedostal umístěnku do pohrani, ale byl přijat do Ústavu klinické fyziologie, kde se mohl věnovat výzkumu. Později působil jako asistent na lékařské fakultě, odkud byl kvůli náboženskému zaměření propuštěn. Jako vědec ale působil dál. Na počátku šedesátých let jezdil za arcibiskupem J. Beranem a brněnským biskupem K. Skoupým do Mukařova, oba dva i léčil. Arcibiskupa Berana, který se později stal kardinálem, vyšetřoval i v Římě, kam byl mnohokrát pozván na návštěvu. Zdeněk Trefný zemřel 8. sprna 2015.