Jana Vojáčková

• „Když měly hlídku světlušky, tak nás přišly v noci vzbudit, že po táboře někdo chodí. A on to byl ježek. My jsme ho přikryly kýblem a ráno jsme jim ho ukázaly. To byl ježek.“

• „Už jsme měli autobus zařízenej. Potom jsem ještě volala na autobusový, kde to objednávali. Tam mi pán na autobusovým řekl, že autobus je zrušenej. Já jsem řekla – a kdo ho zrušil, a tenkrát mi řekl jméno toho svazáka, kterej nám ho zrušil. My jsme vůbec nevěděli, že je to zrušený, že nás tam nepustí. Svazáci to prostě zakázali. Potom nám dali podmínku, že bysme tam mohli jet závodit bez lilek, bez označení, že jsme skauti. A to jsme zase odmítli my.“

• „V 68. jsem s Míšou založila oddíl, a to bylo na pány komunisty ve Škodovce opravdu sousto. Ale měla jsem postih akorát finanční, nezvyšovali mi plat. Přišli jiní, dělali docela jinou práci než já, třeba míň zodpovědnou, a dostávali přidáno, a já ne. A mně to bylo jedno.“

• 1

Plzeň, 27.09.2013

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Bojuj a tvojí zbraní buď láska

Jana Vojáčková
Jana Vojáčková
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Jana Vojáčková, rozená Uhlíková, se narodila v roce 1931 v Plzni do dělnické rodiny. Navštěvovala klášterní školu a dětství prožila v okolí fary. V roce 1945 vstoupila do katolického 12. skautského oddílu, později ale přestoupila do 27. oddílu, kde v roce 1947 znovu složila skautský slib. Po zákazu skautingu u sebe ukryla některé věci z klubovny. V roce 1950 odešla za prací do Prahy, kde získala pozici účetní. Později se ale znovu i s prací vrátila do Plzně. V roce 1968 se podílela na obnově skautingu v Plzni, založila 6. oddíl (později 55. oddíl Bílá Střelka) a v následujících dvou letech do dalšího zákazu mu věnovala hodně energie. Po zákazu v roce 1970 byl oddíl rozpuštěn, ale většina dětí přešla do lyžařského oddílu, který také částečně dodržoval skautskou výchovu mládeže. Jana se zapojila také do obnovy skautingu v roce 1989 a je aktivní skautkou i v současnosti.