PhDr. Leon Juřica

Kádrovák mi při vyhazovu z medicíny řekl: Pamatuj si, že kanál zůstane kanálem, i kdyby do něho lili voňavku

maturitní fotografie - Leon Juřica
zdroj: archiv rodiny

Hudební skladatel PhDr. Leon Juřica se narodil v Orlové 2. května 1935. Jeho matka se jmenovala Božena, rozená Valicová, a byla na tehdejší poměry nadstandardně vzdělaná. Otec František Juřica (1904-1995) byl horníkem, později vážným a správcem nádvoří na dole Evžen. Leon od mládí tíhnul k hudbě, po válce se rovněž stal členem orlovského skautského oddílu. Otec František Juřica odmítal politický vývoj po únoru 1948, proto založil čtyřčlenný ilegální výbor lidové strany. Členy výboru ale roku 1958 pozatýkali. Po odsouzení otce Leona vyloučili ze studia medicíny na lékařské fakultě v Olomouci. Poté vystřídal řadu dělnických profesí, například byl koksařem v koksovně Karolina, pracovníkem kovodružstva v Rychvaldu a vyhledávačem bulačů na dole Antonína Zápotockého v Lazích. Posléze dokázal získat místo archiváře Československého rozhlasu v Ostravě, poté začal spolupracovat i s rozhlasovou hudební redakcí. Dálkově vystudoval hudební vědy v Brně. Po absolvování začal vyučovat na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Mezi jeho nejznámější díla patří dětské opery a různé skladby, rovněž zkomponoval melodram k poslednímu dopisu Milady Horákové. Svou operou Žáby, která trvá dvě minuty, se zapsal do Guinessovy knihy rekordů. Leon Juřica spolupracoval s Ostravskou univerzitou v Ostravě a stal se předsedou ostravské pobočky Asociace hudebních umělců a emeritním profesorem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. PhDr. Leon Juřica zemřel 31. srpna 2014 v Orlové.