Ing., plukovník Jaroslav Piskáček (1926) - Životopis

Vyšli jsme z lesa a najednou palba z výšiny

Jaroslav Piskáček se narodil 5. dubna 1926 v Plzni. Jeho otec Josef působil v československých legiích v Itálii. Pamětník byl v září 1938 v pohraničí svědkem potyček členů Sudetendeutsche Partei s československými bezpečnostními složkami. Rodina utekla zpátky do Plzně, kvůli obsazení pohraničí ale přišla o nábytek a většinu věcí. Josef Piskáček se již v březnu 1939 zapojil do protinacistického odboje, s dalšími důstojníky vynášeli z kasáren zbraně a munici, aby nepadla do rukou Němců. Později se Piskáčkovi přestěhovali do Prahy, kde otec i syn spolupracovali s odbojovou skupinou Bílá hora. Pamětník se účastnil Pražského povstání, vykonával zpravodajskou a strážní činnost. Po válce sloužil ve Sboru národní bezpečnosti a v létě 1947 byl nasazen do bojů s banderovci na Slovensku. V roce 1949 se stal vojákem z povolání - průzkumníkem. Vystudoval Vysokou školu válečnou a působil v různých funkcích v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Příbrami, Plzni a Stříbře. V roce 1971 jej coby tzv. dubčekovce vyhodili z armády. Poté pracoval u Staveb silnic a železnic, Zemědělských staveb a v letech 1974-1990 na železnici na elektroúseku. V roce 1990 byl rehabilitován a stal se zakládajícím členem Vojenského sdružení rehabilitovaných. Roku 2006 vstoupil do Československé obce legionářské.