Ing. Josef Skýpala

• „Byli jsme doma a slyšeli jsme, že se střílí. S bratrem jsme utekli z domu za zahradu a čekali jsme, co bude. Když po třetí hodině všechno ztichlo a rozednívalo se, viděli jsme, že kousek od nás leží dva mrtví Němci. Jeden seděl na silnici a měl poraněné nohy, takže nemohl utéct. Z druhé strany přišel poručík, mladý kluk jako my, a s ním dva vojáci. Přistoupil k raněnému vojákovi, střelil ho do hlavy a silně do něj kopl se slovy: ,To máš za tátu a za mámu.‘ Taková byla válka.“

• „Jak to bylo, když nás zabírali? Plískanice, sníh s deštěm… Viděli jsme přes Bystřici, jak jedou auta plná vojáků od Valašského Meziříčí směrem na Holešov. Jednotka odbočila na náměstí, zaparkovala, postavila stany. To byl první dojem.“

• „Jak se zacházelo s italskými zajatci?“ – „Velmi, velmi zle. Myslím, že je mordovali hladem. V naší fabrice byla kuchyň, za ní chlívky a v nich dvě prasata. Jedna Ukrajinka prasatům donesla zbytky z kuchyně, a jen je vylila, vletěl tam Talián s plechovým hrníčkem a sebral je. Objevil se německý voják, kterému bylo kolem padesáti šedesáti let, a začal toho chudáka mlátit hlava nehlava. My jsme byli po noční směně, vyskákali jsme oknem a šli jsme Itala bránit. Němec se ztratil za rohem a Itala odnesli kamarádi.“

• „A teď tam přišly veliký plakáty Cirkus Busch. No a tak, půjdem tam. Bylo tak hodně reklam o tým a to bylo zajímavý. A marky počítat už jsme uměli a rozuměli. A teď u kasy chlapík. Jsme byli tři nebo čtyři. A teď tam šla ženská s takovým děckem menším, a nemohla se s tou pokladní domluvit a říká: ,Panebože, tož jak vám to mám říct?‘ Ona říká: ,Řekněte to česky!‘ Domluvený byly, tak vykulily oči, že ta holka tam u kasy, že umí česky nebo že je Češka. Byli jsme potěšený. Přišli jsme dovnitř, ale ten stan, to bylo ohromný. Ten cirkus měl, já myslím deset, jak by se to řeklo... [,Řad, těch sedadel.‘] Těch řad sedadel a bylo to v létě a šel tam pingl v bílým takovým kabátku a: ,Bier!‘ nabízel. Že ano, ein Bier, a vem ji ještě, no ještě... klein a říkal: ,Neumíte říct pivo?‘ A už jsme pili pivo. A tak jsme měli takový potěšení. A teď si představte, že se zahájilo, no tak tam stál s tím červeným tím takovým, co měl primku na břuchu, a v každé ruce držel tři uzdy. A ty koně byli bujný, takový neklidný, tak velice plynule česky jim nadával, ale sprostě! Začala muzika hrát, ale víte co prvního? Proč ten jetelíček roste u vody. Hudba hrála jenom český šlágry, ty co tehdy byly. Už si to všecko nevzpomenu, jak to bylo, ale tak ten jetelíček u vody, tak to bylo jako první. A ti klauni, co tam byli, bylo vidět, že nejsou Němci, protože mluvili ne dialektem, ale trochu tvrdě, kostrbato. Tak nevím, ale myslím, že to taky byli Češi. Byli jsme z toho potěšený nebo překvapený. Ještě na druhý den jsme měli noční směnu, tak odpoledne jsme šli ještě do zvěřince. Byli tam chlapi, zaráželi kůly a šponovali na to tu plachtu a bavili se česky. Byl tam jeden kluk a říkám: ,Ty, to je český cirkus?‘ A on říká: ,Ale co, vás vzali transport do fabriky a nás transport nasadili k cirkusu, a tak jsme tady.‘ A říkám: ,Tož v tom cirkusu všichni mluví česky, akorát ten slon, co tady máš, že ten nemluví.‘ On říkal: ,Nemluví, ale rozumí.‘ Zavolal na něho, ten se otočil a zdvihl [chobot]. Takže to bylo, na co rád vzpomínám.“

• „Už se rozednívalo, tři hodiny nebo tak nějak. Přijeli z druhé strany – takový mladý poručík tak možná v mých rokách, tak jak jsem měl tehdy dvacet jedna, dvacet. A dva vojáci. A ten poručík přiběhl k tomu, co ležel či seděl na silnici, vytáhl pistoli a pác ho do hlavy a ještě do něho kopl na zemi a: ,To máš za tátu a za mámu!‘ do něho. Byl to Slovák a dva, co s ním šli, se sehli k tomu mrtvýmu. On měl pěkný boty, a tak se o ty boty hantýrovali ti dva vojáci. V hrůze jsme to pozorovali a ten jeden jich vymohl pro sebe. Hned ho vyzuli, toho mrtvýho, ale protože mu byly malý, tak jich stejně dostal ten druhý. Oni byli, nemyslete si, to že byli nějaký vystrojení. V té frontě nebo jak šli, ten voják měl rozbitý boty. To nebylo kde sebrat honem. Jak ta fronta šla, tak měli někteří, že jim palce lezly z botů. I takový vojáci byli.“

• „Představte si, že byly tři města, který pořád nebyly bombardovaný. Halle, Dessau, to bylo blízko, Lipsko. Byly nálety. Denně byl alarm. Chemnitz, Drážďany a Bresslau, to byly tři, který nebyly, co jsme tam byli. Až na konci potom Drážďany, a to bylo až v pětačtyřicátým, co byly rozbitý. A Bresslau, tož to tam přešla fronta, takže to taky dostalo. No a u nás to bylo už tak koncem, jestli v září nebo říjen, já nevím. Tak předměstí byly fabriky. My jsme byli fabrika malá ve vnitřku, ale to předměstí, to bylo Siegmar a Schoenau. To bylo tak jak Libeň nebo Kobylisy v Praze třeba. Ven z města a tam byla fabrika velká, tak asi jako Škodovka, a tam dělali tanky, a to byly ty Panthery. Malé tanky, ale velice pohyblivý na takový přepady. Tam toho dělali po tisících. To šly vlaky v noci. A teď si představte, my jsme měli právě nový betonový bunkry protiletecký, a tak jsme se dívali, jak letěli. Byl alarm, tak jsme tam museli a dívali jsme se, jak ty svazy letěly. Svaz, to letělo v takovým útvaru obdélníkovým a to bylo šest krát osm. To jsme počítali, že to bylo tak. A mezi tím se zableskly doprovodný stíhačky. Ty se nedaly počítat, ty bombardáky, jo. A teď jsme viděli, jak z toho svazu přiletěli, šest a zase šest, a to už ti bombardovali, jak sletěli. A to už se nám kryt třásl, tak jsme zabouchli a čekali, kdy trefí nás. Dvanáct letadel se tam vyprázdnilo a byli jsme se tam podívat s kamarádem. Hrozná spoušť. To hořel i kámen. Zápalný bomby, když trefili dálnici, nalámali metr silný beton jak čokoládu. Viděli jsme, jak tam rabujou a vybírají mrtvý. Nosili to na nádvoří [,Na nádvoří v tý továrně?‘] na nosítka, kladli je do řady. Bylo jich tak sto. To bylo něco strašnýho. Kamarád mi říkal: ,Podívej,‘ byli jsme se tam podívat, jestli tam nejsou Češi. Ti tam nebyli. Ale mrtvých tam bylo hrozně moc. Teď mi říkal: ,Podívej, tam je ruka.‘ A u keře byla taková pěkná bílá ženská ruka. Holka nějaká, ženská. Mně se udělalo tak zle, že jsem řekl: ,Já už nechcu nic vidět, jdem zpátky.‘“

• „My jsme tam měli velkou posádku Rusů a bývali jsme hned vedle. Bylo to za rok [po okupaci] nebo tak nějak a potkal jsem ženskou. Byla to kamarádka manželčina, ještě od Batě. Tak mi tak řekla: ,Bude první máj, půjdou tam sovětský vojska, tak se půjdu na to podívat. Jsem na to zvědavá.‘ A já jsem říkal: ,Vždyť se říká ve Frenštátě, že když půjdou vojáci, že nepůjdou Frenštáťani.‘ Páni, ta mě zryčela, to jste neviděla. Ale všecko možný, co bylo, mi na moju hlavu sesypala. A nic jsem ale neřekl než toto. A ještě aj Masarykovy posraný gatiska mi ještě aj... A když to už chvílu bylo, tak všechno, co možný mi vyčetla a: ,Na shledanou ve svobodným Československu bez strany!‘ No a já šel s holkou, ta chodila do školy no, a tak jsme se dívali, co do ní vjelo, do té Geprtové. Potom na mě svědčila jako znalec naší rodiny. Byla kamarádka manželčina a postarala se, že já měl takový... A manželka neměla nic a vyletěla tak jak já. Že když já su takový, tak musí být aj ona. Dělala na osobním oddělení sociální záležitosti, tak jsme skončili oba.“

• 1

Chvalčov, 20.09.2013

• 2

Zlín, 14.04.2014

Kam jedeme? Do Reichu. Víc jsme nevěděli

Ing. Josef Skýpala
zdroj: archiv J. Skýpaly

Josef Skýpala se narodil 13. ledna 1924 ve Chvalčově jako nejstarší syn do chudší zemědělské rodiny. Tam absolvoval obecnou školu a tři třídy Měšťanské školy v Bystřici pod Hostýnem. Roku 1939, v patnácti letech, nastoupil jako pomocný dělník na pile v bystřickém podniku Impregna. Prvnímu předvolání na práci v Německu unikl, jelikož mu tehdy právě zemřel otec. Matka, která se starala ještě o pět jeho sourozenců, byla existenčně závislá jak na jeho práci při zemědělství, tak na příjmu, který přinášel z Impregny. V únoru roku 1944 se už Josefu Skýpalovi vyhnout totálnímu nasazení nepodařilo. Čekala ho cesta do neznáma a na jejím konci práce v továrně Auto Union v německém Chemnitzu. Po příjezdu byl spolu s dalšími krajany ročníku 1924 ubytován v areálu továrny v dřevěných barácích. V továrně byl zařazen na zapracování na soustruhu při výrobě elektrosoučástí pro motorová vozidla i letadla. Pracoval dvanáct hodin denně, střídavě denní a noční směny za učňovský plat. Odpočinek po práci znepříjemňovala zima, štěnice a hlad. Potravinové lístky nedostávali. Strava sestávala z polední vařené polévky - „zupy“, jinak dostávali pouze chléb a kousek salámu nebo sýra. Hlavní ingredience „zupy“ byla voda a trocha rozvařené zeleniny. Spolu s Čechy a Němci zaměstnávala továrna také mnoho Francouzů, Belgičanů a Holanďanů. Na podřadnější práce byli přidělováni Ukrajinci s označením OST na klopě. Dále zde pracovali Italové - zajatci, kteří odmítli bojovat po boku Wehrmachtu. S těmi se zacházelo velmi zle až krutě. Bylo zřejmé, že mají hlad. Díky občasným zásilkám potravin z domova se Josef Skýpala dělil krátký čas o jídlo se svým spolupracovníkem Italem Albertem. Ten však brzy zmizel s transportem neznámo kam. Alarmy a útěky do úkrytů byly na denním pořádku. V září 1944 byl Josef Skýpala svědkem náletu na sousední továrnu předměstí Chemnitzu, kde se vyráběly malé tanky Panter. Zemřelo tam více než sto lidí.V prosinci přišel rozkaz a Josef Skýpala se přesunul se všemi Čechy do Prahy na práci v letňanské Avii. Konečně se dosyta najedl, ale ubytovací podmínky ďáblického dřevěného lágru byly ještě horší než v Německu. V únoru roku 1945 se stal svědkem velkého bombardování Prahy. Na jaře se pak přihlásil na práci na zákopech do Brna. Odtud v dubnu utekl. Během osvobozovacích bojů v květnu 1945 se stal účastníkem událostí ve Chvalčově, kde musel pohřbívat zastřelené německé vojáky. Po válce nastoupil vojenskou službu. Během ní si dálkově doplnil vzdělání o čtvrtou měšťanku a dvouletou obchodní školu. V roce 1947, po ukončení vojenské prezenční služby, nastoupil do zaměstnání v podniku MEZ Frenštát ve Frenštátu pod Radhoštěm. V roce 1950 byl podnikem doporučen ke studiu na vysoké škole. Absolvoval přípravku a úspěšně složil maturitu. Následně byl přijat na ČVUT do Prahy na fakultu elektro. Studium po pěti letech úspěšně zakončil promocí. V podniku MEZ Frenštát dosáhl postu vedoucího útvaru řízení jakosti. Na základě kritických připomínek ke stranické práci v řízení podniku na poli jakosti výroby a dalších se stal nepohodlným a po roce 1968 byl ze strany vyškrtnut. Poté následovala také pracovní degradace. Spolu s ním byla svého místa zbavena i jeho manželka, pracující rovněž v MEZ Frenštát. S tímto ponížením se Josef Skýpala vyrovnával velmi těžce. Přesto v podniku zůstal až do svého odchodu do důchodu. Poté se po třiceti letech vrátil s manželkou do rodného Chvalčova. Josef Skýpala se stal veřejně činným a v roce 2009 byly vydány jeho vzpomínky.