Ing., pplk. v.v. Rudolf Bláha

* 1927  †︎ Neznámý

• „V noci nás budil hukot motorů letadel. Přelétávali, co lítali na Brno a na Prahu, kde pak přistávali. Z rozhlasu jsme se dozvěděli brzo ráno, co se stalo. Tak vůdce lesní školy, bratr Škaroupka, nechal nastoupit lesní školu ke stožáru. To bylo ještě před budíčkem. Vzbudil nás všechny. Vyhlásil budíček, dal radiopřijímač na špalek, kam se zasekávala sekera práce. Vztyčili jsme státní vlajku na půl žerdi na znamení smutku. A slíbili jsme si tam, že vytrváme, že se nepodřídíme tomu teroru, alespoň tak, co bude v našich silách.“

• „Po okupaci, po vpádu vojsk Varšavské smlouvy, byla řada lidí se mnou proti okupaci a proti tomu. Tak ti pak odvolali. Řekli, že se pomýlili, posypali si hlavu popelem jak indický vdovy a zůstali v armádě. Já jsem to neudělal. Naopak, já jsem řekl, že za svými zásadami stojím. Trvám na tom. Tak mě vyhodili z armády. Já jsem se uživil. Já toho nelituju. Nikdy jsem toho nelitoval, protože mi to dalo něco víc. Něco jiného. Čisté svědomí především, čistý štít, že jsem se nezpronevěřil skautským ideálům. A to mě naplňovalo, ten můj smysl života.“

• „Tak jsem šel takhle od nábřeží Platnéřskou ulicí a potkal jsem tam staršího pána, tak asi v mém věku, a měl na klopě skautskou lilii. Já taky. Oba jsme najednou viděli, že jsme skauti, tak jsme si hned podali levou ruku. A ta síla skautingu se projevila. Hned jsme si byli blízcí, hned jsme si rozuměli a šli jsme společně.“

• 1

Vyškov, 20.07.2011

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Slíbili jsme si tam, že vytrváme a nepodřídíme se tomu teroru

Rudolf Bláha - Baghíra 1945
zdroj: Archiv pamětníka

Rudolf Bláha (skautskou přezdívkou Baghíra) se narodil 19. března 1927 v Bítouchově v okrese Semily. Po dokončení základní vojenské služby se stal vojákem z povolání. Ke skautingu měl blízko již od předškolního věku a ještě během druhé světové války spoluzaložil klub, který byl inspirován časopisem Mladý hlasatel. Ve skautingu se po válce velmi angažoval a vedl oddíl. Aktivně se zapojil i během druhé obnovy Junáka a po roce 1968 se odmítl veřejně distancovat od skautských ideálů, byl propuštěn z armády a měl potíže s nalezením nového zaměstnání. Následovalo stíhání Státní bezpečností a řada výslechů. V rámci třetí obnovy Junáka inicioval znovuzaložení oddílu ve Vyškově a oddíl vedl až do roku 2003.