Josef Husek

• „Hlavně proč jsem byl zavřený – jednou dělali nám kontrolu, ruce nahoru, prohlíželi všechno, kapsy. Mně tam našli dva tzv. letáky, tak to oni nazvali. Jeden byl dopis Svatého otce, nám českým kněžím, kde nás povzbuzuje, abychom vytrvali a byli pořádní a hodní. Takové zbožné, hezké to bylo, nemohlo to nikoho pokousat. Tak to byl jeden protistátní leták a druhý: Panna Maria měla říct taky nějaké povzbuzení, zvlášť nám kněžím, kteří jsme byli takhle buzerovaní, jací máme být, že máme zkrátka zachovat svoji identitu, nebýt soudruzi a být solidní a být kněžími. Tak to oni našli v protistátní akci, za to jsem byl zavřený a byl jsem uznán jako protistátní…” (Tazatel: „Živel, element, agent?“)… „Všechno pěkné, ale to není ono. No zkrátka, že jsem byl protistátní, tak jsem byl zavřený, teda odsouzený. Je to od deseti roků až k provazu.” (Tazatel: „Velezrádce?“) “Velezrádce! Ano.”

• „Říkali mně, byl jsem v nových modrákách, to mně zas rodiče koupili. Dali mi, kam mám jít, co a jak, já tam přijdu: ‚Vemte si, kolik unesete cihel, a půjdete s náma.‘ Tak jsem si to vzal na sebe a kluci mně říkali: ‚Čoveče, ty si zničíš šaty.‘ A já povídám: ‚Vždyť to mám na to.‘ A říkali: ‚Kdes byl? Cos dělal?‘ Já povídám: ‚Chtěl jsem být učitelem.‘ Já jsem chtěl být katechetou, víte. Tak mě to trochu táhlo, tak jsem to sváděl na to. Neříkal jsem hned každému, co jsem, že jsem kněz. Protože kdybych řekl, že jsem kněz, tak začnou se mnou mluvit, kde viděli jakej kostel, a co kde bylo, a tim to končí, šel bych pryč. Neměli bysme si co říct. A takhle zanadával, zaklel, zavrčel. Tak jsme si rozuměli a jelo se dál. Já jsem zmlkl. Měl jsem ve zvyku, když někdo bral jméno boží nadarmo, tak jsem v duchu Pánaboha odprošoval, a už to bylo.“

• „To jsme byli, Bánská Bystrica, Zvolen. Ve Zvolenu jsme byli zhujtovaní, taková malá jednotka, pomáhali jsme zednictvu, budovat nějaké ty letecké čekárny, nebo takové nějaké hlouposti. Potom nás přestěhovali, mezi Zvolenem a Bánskou Bystricí jsou asi tři stanice, tak do té jedné stanice, která už byla vykřičená Svobodnou Evropou, ale my jsme dělali potajmu. A tam za mnou přišel velitel, který byl smradem jeden z nás, ale dostal četařskou tuhletu a dělal nám šéfa. Povídá: ‚Sbal si tele, běž na silnici, tam počkej, přijede si pro tebe kapitán, budeš mu dělat pucáka.‘ No, bylo to zajímavé. Vyjdu z toho objektu, přidá se ke mně ještě jeden takový, chlapisko povídá: ‚Člověče, asi jsem se hodně uřekl, já jsem byl v hospodě předevčírem, pustil jsem si hubu na špacír, oni to asi na mě řekli. To vypadá smradlavě s náma.‘ Tak jsme si sedli na příkop, za chvilku přijelo osobní auto, vylezl z něho podporučík, takový škaredý pohled měl. Vylezl ještě jeden voják, to byl, pane, nádiva, ten kdyby mi dal facku, tak letím ve vzduchu. Chtěl ten podporučík legitimace, podíval se na jeho a povídá: ‚Běžte zpátky, ‘ a na moji: ‚To je on, sbalit.“ Dali mi želízka, dovedli mě k autu: ‚Běžte dovnitř. Sednout si až do kouta.‘ Na zadním sedadle zjistil jsem, že tam není klika, že je vymontovaná. Vedle si sednul ten voják a ten podporučík se otočil a povídá: ‚Husku, jestliže ceknete, tak dostanete pár facek, rozumíte?‘ Já povídám: ‚Poslušně si prosím.‘ Lehl jsem si, zakryli mě pláštěm a tak mě vezli.”

• 1

Moravská Třebová, 15.12.2013

Osm let za dva náboženské letáky

Josef Husek
Josef Husek
zdroj: M.Reichl

Josef Vít Husek se narodil 2. února 1923 ve Starém Městě. Oba rodiče byli silně věřící a Josefa to ovlivnilo při výběru životní dráhy. Po ukončení měšťanky se rozhodl vstoupit do františkánského řádu, čímž zároveň unikl totálnímu nasazení. V poválečném roce 1946 se dvanácti vybraným členům řádu včetně Josefa naskytla možnost studovat teologii v Belgii. Po ukončení studia tam byl pamětník také vysvěcen na kněze. V roce 1949 se celá skupinka studentů vrátila do Československa. Josef Husek pracoval krátký čas jako pomocný kněz a věnoval se výuce dětí. V roce 1950 zažil tzv. akci K, kdy byly násilně zlikvidovány kláštery a mužské katolické řeholní řády. Ve svých 30 letech pamětník narukoval na vojnu, kterou prožil u PTP. Byl zatčen kvůli dvěma náboženským letákům, které se u něj našly při kontrole, a za velezradu odsouzen k osmi letům vězení. Trest si odpykával ve Valdicích a propuštění na amnestii se dočkal v roce 1961. Dlouho pak nemohl najít práci, až se mu podařilo uchytit ve strojírenství. Nejprve pracoval u pecí a potom absolvoval rekvalifikační kurz pro jeřábníky. V roce 1968 využil nabídky, aby se vrátil ke kněžskému povolání, a byl přidělen na faru do Maletína u Zábřehu. Dnes otec Josef Vít Husek žije v Domě františkánských bratří v Moravské Třebové.