Jaroslav Šíma

• „V těch prověrkách potom na učilišti (kde byl zaměstnán), když to už jsem byl tady, tak tam byla jedna z otázek, zda souhlasíme se vstupem vojsk Varšavské smlouvy na území Československa. Já jsem říkal: ‚Souhlasíme, nesouhlasíme. Nevíme, proč bychom měli souhlasit. Vždyť se tu nic nedělo, tak co tu dělali, proč sem jeli?‘ ‚Soudruhu, ty nevíš, co se tady dělo?‘ ‚My ve sportu jsme alespoň nic nepozorovali a tady mezi učňovskou mládeží nevím, že by něco se tady dělo, žádné manifestace nebyly, nic nebylo.‘ No ale pak jsem to pocítil. Vyhodnocení – už jsem to měl na papíře: ‚Nežádoucí pro výchovu dělnické mládeže.‘ Šup a bylo to, takže to byl můj důsledek, ale jinak jsem se do konfliktu nedostal nikde s nikým na toto téma.“

• „Přezdívka Kaa, ta vznikla taky na divadelních prknech, to bylo těsně nějak v roce 1948 v zimě, hrál se právě za režie profesora Pírka Mauglí na kutnohorském divadle a většinu hereckého obsazení právě dělali skauti z kutnohorského střediska. Tak samozřejmě, když skauti, tak aby tam chyběla vlčata, to by nešlo, takže vlčata tam představovaly gambusíny, prostě parta opičáků, ani ti neřeknu, jak to vzniklo – při převlékání a z té euforie: prkna a had, Balú a Kaa tam byl, zřejmě jsem se musel nějak vyjádřit k tomu Kaa a najednou prostě ten Kaa, tak dobře, tak Kaa. Přišli: ‚Valdo, Jarda bude Kaa!‘ Tak Jarda byl Kaa.“

• „Jeden noční nálet jsem zažil, to jsem se probudil v noci, a to nebylo na utíkání. Máma dělala všechno možné, to si vzpomínám. Rádio bylo puštěné, i když se to nesmělo, a tátovy housle vzala a hrála na housle a ani na to neuměla hrát. Aby nějak přehlušila ten rachot, co byl zvenčí, poněvadž to byly duny, to dunělo. Cítil jsi, jak to v Kolíně nebo ty Pardubice, to se všechno klepalo. Přežili jsme…“

• 1

Třinec, 11.09.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Nežádoucí pro výchovu dělnické mládeže

Jaroslav Šíma
zdroj: vyfoceno na návštěvě 11. září 2012

Jaroslav Šíma (skautskou přezdívkou Kaa) se narodil 10. dubna 1939 do rodiny důstojníka československé armády, který sloužil ve vládním vojsku. Po válce byl členem kutnohorské smečky vlčat při 8. oddílu tamějšího skautského střediska. Vyučil se ve Škodových závodech, později studoval průmyslovou školu a pracoval například v kutnohorské tabákovce. Dálkově vystudoval Institut tělesné výchovy na Karlově univerzitě. Ještě před dokončením se věnoval druhé obnově Junáka v Kutné Hoře. Pak odešel do Třince, kde nastoupil jako instruktor tělesné výchovy na odborném učilišti, avšak pro svůj postoj k okupaci neprošel kádrovými prověrkami. Zaměstnán byl nakonec u tělovýchovné jednoty Třineckých železáren, kde působil až do důchodu. Spolu s kamarády z oddílu provozoval v 70. letech „bytový skauting“. Zapojil se do třetí obnovy skautingu a v 90. letech byl vůdcem třineckého skautského střediska. Je nositelem řady skautských vyznamenání a čestným členem Svojsíkova oddílu.