Ljubov Pavlovna Latipová

• „Ráno v pět hodin jsem slyšela střelbu a výbuchy a pomyslela jsem si: Panebože, válka. Ještě jsem nevěděla, co se děje, ale potom všichni křičeli: ,Hurá, hurá, válka skončila!‘ To byla radost. Škola byla toho dne zrušena. Všichni vyběhli na náměstí.“

• „Víte, Němci měli takové letadlo Rama, pozorovací letadlo. Spouštělo se nízko a z něho na nás házeli zápalné bomby a stříleli z kulometu. Když jsme ho třeba zrána viděli, jak letí z Mogileva, okamžitě jsme utíkali schovat se do lesa, do nějaké trubky nebo pod most. Létalo tak nízko, že bylo vidět pilota. Báli jsme se, že začne střílet a my se nestihneme ukrýt. Byli tak drzí, že někdy stříleli z kulometu pasoucí se krávy.“

• „Byli dva bratři Kostinové z Mogileva, pracovali u Němců. Sůl byla tehdy nad zlato. Kostinové nám přivezli celý vůz soli. Měli ještě pěkné oblečení, kožené kabáty. Doufali, že jim odpustí. Celou válku pracovali pro Němce a v předvečer konce války k nám přijeli. Soudil je zvláštní útvar. Pravda, podvedli je, řekli jim, že je pěšky povedou do tábora, zavedli je do lesa a zatřelili.“

• „Bylo to v roce 1943, Němci udělali rojnici, šli v řadě po lese, se samopaly, vzdáleni od sebe na dva metry. Jak viděli, že se v lese něco pohnulo, tak stříleli. Naši věděli, Osman Kasajev věděl, už dva dny předem, že bude rojnice. Celý 121. oddíl se sebral a odešel do tábora. Podařilo se jim dostat přes řeku Druť. Kasajev byl ale až příliš sebevědomý, měl černou burku, černý plášť bez rukávů a ze sedla koně začal střílet. Jak ho viděl letec z ramy, v černé burce byl velmi dobře vidět a pilot ho zastřelil. Protože se odlišoval. Kdyby se neodlišoval od ostatních, asi by přežil.“

• 1

Mogilev, Bělorusko, 31.08.2006

Země byla rozdělena na partyzánské a německé oblasti, přes partyzánské oblasti se Němci báli projít

zdroj: Petr Pojman

Paní Ljubov Pavlovna Latipová se narodila roku 1922 nedaleko Mogileva v Bělorusku. Před válkou začala studovat pedagogickou střední školu. Na začátku války v červnu 1941 kopala protitankové příkopy nedaleko Mogileva a následně odešla k rodičům na venkov. Během německé okupace pomáhala partyzánům ze 121. oddílu, kterému velel Osman Kasajev. Po válce dokončila pedagogické vzděláni, vdala se. Dnes žije se svým mužem v Mogilevě.