Jiřina Čechová

• „Kruh nás vedl podle skautského desatera. Ovládat se, otužovat se, milovat přírodu, mít rád lidi, ale navíc Kruh zdůrazňoval vzdělání a takovou tu duchovní péči...“

• „Pak byly prověrky a týnský ředitel Novák byl v KSČ, ale neokázale statečnej. Když jsem šla na prověrku, třásla jsem se. ,Z církve se nenechám vypsat, řeknu jim, že by maminku ranila mrtvice. A že vedu skauty a že podle toho žiju.‘ Jenomže ten ředitel byl tak skvělý, že když jsem vstoupila, řekl: ,Soudružko tajemnice, vařte kávinku pro komisi, oni jsou unavení. Já to tady se soudružkou proberu.‘ Pak se podívá na mě: ,Váš muž maká v lese, vy jezdíte z Bechyně. Chtěla byste byt?‘ – ,No, ano.‘ Pořád jsem čekala ránu. Těm komunistům prý řekl: ,Jé, Čechová? To je taková chudinka, má tři děti, její muž maká v lese, ta že by ještě vedla skauty? Nevěřím...‘ On už nežije, ale takový neokázalý lidi mi stavěl Pán Bůh do cesty v době, když to bylo nejhorší.“

• „Byla jsem v ročníku s Ivanem Klímou a Miroslavem Červenkem. Já se jich šíleně bála – oba byli v KSČ a přísně hlídali ty bílé vrány. Můj můž viděl dokument GEN o Klímovi a povídá: ,Ty mu křivdíš, vždyť byl v Terezíně.‘ A já povídám: ,Majko, jenom v tom GENu vynechal pět let života. Vysokou školu.‘ Dneska je situace jiná. Odpusťme si. On se omluvil, že byl pomýlený. Já děkuju Pánu Bohu, že jsem pomýlená nebyla.“

• 1

Týn nad Vltavou - u pamětnice doma, 02.07.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

V Kruhu platilo heslo: Oprostit se od mnoha věcí, soustředit se na duchovno a práci na sobě

Jiřina Čechová
Jiřina Čechová
zdroj: archiv pamětnice/ foto autor

Jiřina Čechová se narodila v roce 1932 v Českých Budějovicích. Po válce vstoupila do skautského oddílu, jehož prostřednictvím se seznámila se skupinou Kruh kolem Dr. Pavla Křivského. Ten pořádal pro mládež výjezdní semináře a přednášky z oboru skautské výchovy, psychologie, filozofie. Poté, co začala studovat v Praze FF UK (společně v ročníku s Ivanem Klímou, na kterého vzpomíná), se dostala s kružany do užšího kontaktu. Působení v Kruhu je pro Jiřinu Čechovou jednou z nejvýznamnějších životních kapitol. Z toho, co se zde naučila, tedy myšlenkové základy humanity, přátelství a bratrství, žila během celých dalších čtyřiceti let socialismu. Během vykonstruovaného procesu s Pavlem Křivským musela i Jiřina absolvovat několik výslechů StB. Jako celoživotní středoškolská profesorka zažila mnoho ústrků a příkoří ze strany režimu. Nikdy se ale před ním nesklonila. I proto v roce 1968 zakládá spolu s manželem a dalšími skautský oddíl v Bechyni. V roce 1989 podepsala bez zaváhání Několik vět a stala se instruktorkou na prvních skautských vůdcovských zkouškách po sametové revoluci. Jiřina Čechová zemřela v roce 2014.