Růžena Homolková

• „Naproti byla řada bohatých lidí a těch Židů. A na jedný straně Schnirchovy ulice, tam byli samí Češi, takže my jsme se dívali z okna, když je vyhnali. A lidi z našeho domu, to byli zase Holbenovi, tři holky. Jiřinka, po tý jsem dala jméno svý dceři. Moje dcera je Jiřina. Vlasta, tohle je Vlasta. Tak moje dcera je křtěná Jiřinka Vlasta.“

• „Ta nejstarší sestra zůstala v protektorátu. Ta mladší... To už oni tenkrát používali, i z těch základních škol, že museli chodit do zemědělství na takový práce, protože nemohli ty malý děti, teda jako ještě v pubertě, nějak posílat někam. To právě všechno začalo ten 21. a 22. ročník a postupně. 24. ročník, to bylo masový nasazení, protože nám bylo právě těch devatenáct let, takže dokud my jsme se někde učili nebo někde chodili do škol, třeba do obchodní školy nebo nějaký jiný odvětví, tak teprve si dovolili nás támhle zavolat.“

• „Takže jsme byli vyzváni, abysme šli pomáhat do toho pohraničí. Tak tím pádem jsme ještě absolvovali nějakej čas, ale to už vám přesně nemůžu říct, to byly tři neděle nebo čtrnáct dní, že jsme pracovali tam v tom zemědělství. Tam byly statky. Spali jsme ve škole už potom, protože tam to bylo obsazený, jak vám říkám, těmi mladšími našimi bratry a sestřičkami, novými skautkami. Prostě ještě ta starší generace, byli to třeba vnuci nebo vnučky.“

• 1

Karlín, 04.07.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Dívali jsme se z oken, když je vyháněli

Růžena Homolková
Růžena Homolková
zdroj: Pamět národa - Archiv

Růžena Homolková, rodným příjmením Šicová, se narodila roku 1924 v Praze. Do skautu začala chodit v roce 1938 a před válkou stihla ještě tři tábory. V době protektorátu se jejich oddíl účastnil odbojové činnosti. Za války přišla o mnoho svých židovských kamarádek a byla totálně nasazená v továrně v Semilech. Vyučila se modistkou a za život vystřídala mnoho zaměstnání, ve filmovém průmyslu, ve zdravotnictví, v galerii atd. Roku 1988 vystudovala biologii na univerzitě třetího věku. Je rozvedená, má jednu dceru, dvě vnoučata a dvě pravnučky.