Jaroslava Poulová

• „Moje první hlídka, ta byla taky taková zoufalá. Prostě my jsme byly tak vystrašený, protože se tam střílelo. A ještě nám říkali, že tam chodí banderovci. A to nás tak... Já vlastně nevím, jestli byli tak strašní, ti banderovci, jak se říkalo.“

• „Ještě nám tam Jana řekla něco k tomu slibu. Pak jsme každá... Bylo to takový jako hodně dramatický. Tam jsme každá slibovaly. Jedna po druhý. No a ještě jsme si tam zazpívaly nejenom jako skautskou hymnu, ale ještě i naši hymnu. No a zase tím takovým indiánským pochodem jsme šly. Nesměla ani větvička se hnout, zapraskat, jak nám to tak řekly. Tak jsme se zase vracely. Takže to byla taková pěkná naše vzpomínka.“

• 1

Domažlice, 03.03.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Byly to krásný plány

Jaroslava Poulová
Jaroslava Poulová
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Jaroslava Poulová se narodila 11. února 1936 v Domažlicích. Svůj první skautský tábor absolvovala jako světluška v roce 1947. Prožila krásné roky jako skautka před zákazem skautingu v roce 1950. Po obnově v roce 1968 začala působit jako vedoucí světlušek. Tou dobou už na výpravy brávala i své dva syny. V souvislosti s normalizací ale nastal další zákaz Junáka, některé oddíly pokračovaly pod Svazem dětí a mládeže, Jaroslava Poulová se se skautingem na nějakou dobu také rozloučila. Vrátila se opět po sametové revoluci, kdy pomáhala činnosti z pozice zástupce vůdce okresu, kde vytrvala delší dobu.