Ing. Roman Dvořák

• „Ten kluk nebo děvče jsou tom v Skautu, jsou do tý doby, dokud klady převažují nad zápory. Když převažujou, tak kupodivu to může být v obou sloupcích hodně vysoko. Může být hodně záporů, ale furt to nevadí, když je kladů, je pořád o to víc. Takže tady bude kázeň, pravidelné cvičení a já nevím co, ale když jim ta zábava bude pořád stát za to, tak to takhle může stoupat.“

• „Průměrně inteligentní člověk, pokud je vychován k mravním hodnotám a kouká kolem sebe, musí dříve či později dospět k poznání, že socialismus a komunismus není zrovna to nejlepší, co může na světě být. A to bylo pro ně hrozně nebezpečný. Oni přece nepotřebovali myslící bytosti, který by mohly dojít k tomu, že by demokratický režim byl lepší než ten komunistický.“

• „Najednou jsme museli sundávat z nástěnek lilie a nahrazovat je těma pitomýma pionýrskýma znakama, najednou prostě slibáky musely vzhůru a měli jsme tam ty pionýrské. A my jsme to nenosili, my jsme odmítali nosit jak šátky, tak odznaky.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Pokud nenabízíme dětem zajímavý program, nemají důvod být ukázněné

Roman Dvořák
Roman Dvořák
zdroj: archiv pamětníka

Roman Dvořák (Rejpal) se narodil 31. července 1958 v Brně. Jako desetiletý vstoupil do brněnského skautského střediska Dvojka, které se po zákazu Junáka stalo součástí pionýrské organizace. Kromě skautingu se věnoval sportovní střelbě a masově-branným sportům. V deváté třídě začal pomáhat s vedením mladších dětí a později se stal vedoucím oddílu. Pracoval také se staršími členy oddílu (ve věku roverů). Vystudoval Elektrotechnickou fakultu VUT. Po absolvování základní vojenské služby přebral vedení celé pionýrské skupiny, která se roku 1990 stala opět skautským střediskem; tuto funkci vykonával osmnáct let. Pracoval jako programátor, analytik, konzultant i školitel v oboru informačních systémů a technologií. Je předsedou okresní rady Junáka v Brně, členem legislativní skupiny náčelnictva a také projektového týmu Hodnocení jednotek v Junáku. Jako cvičitel se věnuje sportovní střelbě a lukostřelbě.