Věra Kocurková

• „Od mýho stanu jsme měly sedm kroků, kde chodila rakouská hlídka. My jsme byly na straně rakouský. A tam jsme dělaly taky ty orlí pera. A jednou nás rozvezli na kánoích, abysme nevěděly vůbec, kde jsme. A vůbec jsem nevěděla, kde je moje sestra. A měly jsme baterky, píšťalku, já nevím proč. A teďka o půlnoci začlo pršet...“

• „Za války? Přede mnou ho gestapáci bili. Tatínek byl zbojník, víte? Roztrhli mu ret, já jsem mu to šla utřít, to mi bylo asi dvanáct. Von se mnou hodil na kanape, ten gestapák. Pak ho (tatínka, pozn. autora) odvezli do ,pečkárny‘. Jenže po válce tatínek nechtěl žádat o vstup do Svazu protifašistických bojovníků, protože tam byli samí komunisti.“

• „Tatínek se už za totáče odstěhoval na Václavský náměstí. A úplně provokoval tím, že byl na rohu Washingtonky a Václaváku u Muzea a ještě tam měl velkou rádiofirmu. V prvním patře dílny a tak. A tam taky skončil. Strejda svůj obchod na Národní předal a zůstal ve Fotografii. Tatínek byl zatvrzelej, nedal to. A prostě na něj objevili, že spolupracoval s tou skupinou, že jim dělal vysílačky. A tím pádem pro nás všechno zhaslo.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Kdo uteče, vyhraje. Jenže táta zůstal zatvrzelej

Věra Kocurková - Košíková ve skautském kroji, 1948
zdroj: Archiv pamětnice

Věra Kocurková se narodila 6. srpna 1930 v Praze v rodině pražského živnostníka - prodejce rádií Václava Košíka. Ten se zapojil do odboje za 2. světové války a po komunistickém převratu v roce 1948 pak pomáhal odbojové skupině při sestrojování vysílačky. Byl odsouzen na 10 let do jednoho z nejtěžších lágrů - Leopoldova. V letech 1945-1948 byla Věra Kocurková členkou pražského 18. skautského střediska KRUH. Od devadesátých let se angažuje ve Sdružení bývalých politických vězňů a sdružení Dcery 50. let. Zemřela 28. ledna 2017.