Kamil Růžička

• „Tábor Eliáš byl ve výšce devět set metrů. Podmínky tam byly velice špatné. Jednak zima byla tvrdá, taková, jako je v Krušných horách. Bydleli jsme v dřevěných barákách, sprchovali jsme se ve studené vodě. Lékař tam byl bývalej Němec, kterej neměl na nic léky. Když si někdo na něco stěžoval, na všechno dával aspirin. Když měl kdo nějakej úraz, tak mu dal mejdlo, aby si to šel očistit. Nebyla možnost opravy zubů. Jídlo velice bídné. I chleba bylo málo a práce velice těžká. V podzemí i na povrchu.“

• „Po převratu v únoru 1948 jsme se v našem středisku Skautu-Junáku v Ostrově domluvili, že budeme bojovat proti komunistickému zřízení. Sešli jsme se tři a domluvili jsme se, že budeme tisknout letáky. Já jsem vlastnil cyklostyl a psací stroj a počali jsme tím, že jsme si texty letáků zatím vymýšleli. Pak jsme pokračovali tím, že jsme dostali texty letáků, které vymyslel někdo jiný, a ty jsme rozmnožovali.“

• 1

Karlovy Vary, 20.11.2011

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Po převratu jsme se v našem středisku domluvili, že budeme bojovat proti komunistickému zřízení

Kamil Růžička
Kamil Růžička
zdroj: Fotografováno při nahrávání rozhovoru sběračem

Kamil Růžička se skautským jménem Heřmánek se narodil 23. listopadu 1919 na Veselém kopci u Chrudimi. Tam také začal roku 1931 skautovat. V letech 1939-45 byl účasten skautského odboje. Po válce založil středisko v Ostrově nad Ohří. S některými skauty po únoru 1948 tiskli protikomunistické letáčky, za což byl v letech 1949-52 vězněn v pracovním táboře Eliáš na Jáchymovsku. Kamil Růžička byl aktivním skautským činovníkem při obnovách skautingu 1968 i posléze 1989. Byl nositelem významného vyznamenání Stříbrný syrinx a členem Svojsíkova oddílu. Kamil Růžička - Heřmánek zemřel 22. srpna roku 2013