Emílie Chválová (1934 - 2012) - Biography

Boys and girls, hello, they’ll probably kill us, but there’s nothing we can do about it

Emílie Chválová, née Frejová, was born in 1934. Her mother died during her birth and her parents weren’t married therefore, she was raised by her relatives in Lidice. In June 1942, at the age of 8, the Nazis deported her, along with the other children from Lidice to Łódź. She was lucky because she was chosen for re-education, along with 8 other children. She was placed in the family of the Nazi officer, Otto Kuckuck. After the war, Emílie was located and brought back home by a special government unit, tasked with the repatriation of abducted Czechoslovak children. Since 1954 until her death in January 2012, she lived in Nové Lidice and worked in the museum of the Lidice memorial.

Author: Vilém Faltýnek, Other specialisation: collector
Title: úmrtí
Paní Chválová zemřela dřív, než se podařilo dokončit rozhovory a získat písemný souhlas a další materiály.
Title: fotografie
Vzhledem k nečekaném úmrtí pamětnice se nepodařilo zajistit jinou osobní fotografii než tu jedinou, která je použita na Detailu.
Author: Pavel Slezák, Amateur researcher
Title: Oprava
Paní Chválová vyprávěla upřímně a poutavě, ale v některých věcech se mýlila. Není ovšem divu, kdo z nás by si vzpomněl neomylně na věci, kdy nám bylo 8 let. Mimo jedná se jedná o tyto výroky: OMYL 1: „Stoupli si u dveří a vyvolával jménem. Pak jsme šli do chodby. To nás bylo osm. Pak ještě zavolali Vendu Hanfa (tzn. 9).“ KOMENTÁŘ 1: Správně je šest vybraných dětí, Václav Hanf byl sedmý. OMYL 2: „Evu Kubíkovou odebrali hned... Jestli byla s námi tak hodinu nebo dvě. Ta s námi neprošla nic. Ta s náma nešla do druhýho lágru. Vůbec.“ ... „Eva Kubíková tam už s námi nebyla. Kdepak.“ KOMENTÁŘ 2: Eva Kubíková byla v rámci skupiny sedmi dětí dodatečně vybraných k poněmčení rovněž odvezena do druhého v pořadí, tzv. rasového tábora ve Sporne ulici v Lodži. Tento zažitý dojem může souviset s fámou, že Eva Kubíková měla již od počátku protekci díky německé tetě Elle Spernagel. Tuto mylnou informaci zmiňují i jiní pamětníci. Opravdu měla to štěstí, že byla později umístěna do rodiny příbuzných v Německu. V Lodži byla ale vybrána (a tím zachráněna) náhodou a jako ostatních šest dětí zažila všechny útrapy spojené s pobytem v obou táborech. OMYL 3: „Dagmar Veselou jsem viděla naposledy v tom prvním lágru v Litzmannstadtu.“ KOMENTÁŘ 3: Paní Chválová nemohla Dagmar Veselou vidět v prvním lágru v Gneisenaustraße, neboť tato lidická holčička do Lodže přijela až 07.07.1942. Tou dobou byla Emilie (Chválová) s dalšími šesti dětmi již v druhém táboře ve Sporne ulici. Dagmar Veselá se do Sporne již nedostala, byla 25.07.1942 odvezena přímo z Gneisenaustraße spolu s jedenácti ležáckými dětmi do Chelmna a tam zavražděna.
Title: Oprava - doplněk
POZNÁMKA: Ve vyprávění paní Chválové slyšíme, že se nemohou shodnout s paní Šupíkovou, jak probíhal výběr sedmi dětí. Pravdu měly ale nejspíš obě dámy. Dosud si myslely, že ta druhá se mýlí – ale obě si pamatovaly správně, ale každá jinou událost. Paní Šupíková a paní Kubíková si pamatují náhodný výběr Donguse (ukazování hůlkou a slova „Du, du, du“), který proběhl mezi 17. a 20. červnem 1942, a paní Chválová si zase uložila do paměti pouze vyvolávání sedmi dětí jejich jmény cca 1.7.1942, kdy bylo všech 88 dětí rozděleno na ty vybrané (--> Sporna) a nevybrané (--> Chelmno). K tomu posloužil dříve (při prvním náhodném výběru) zhotovený seznam sedmi dětí podepsaný velitelem Krumeyem a uváděný v literatuře (např. „Osudy lidických dětí“ z r. 2003).