Vladimír Pokorný

• „V roce 1944 nám zavřeli školu a byl jsem totálně nasazený na pile ve Starém Městě. Tam jsem se seznámil s dobrými hochy z turistického oddílu ve válcovnách. To byla prakticky skupina skautů, kteří se prostě věnovali turistice a horolezectví, a tak jsem tam mezi nimi zapadl. Tam prakticky začalo mé skautování.“

• „Snažil jsem se dát dohromady Podbeskydskou lesní školu. Říkal jsem si, že když jsem ji absolvoval já, tak proč by měla zaniknout. Tak jsem se do toho jednoduše dal. Trvalo to prakticky 8 až 10 roků, než jsme dali dohromady nějaký parádní instruktorský tým nebo instruktorskou družinu. Byli jsme tak dobří, že nás bylo 21 lidí.“

• „To byly velice divoké dny, spíš bych řekl měsíc. Protože otec byl důstojník, pracoval na okresním doplňovacím velitelství v Místku. (V březnu 1939) byli prakticky v pohotovosti bez přestání. Jednoduše tam museli být každý den po ruce, když byli zavolaní.“

• 1

Místek, 31.01.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

V roce 1944 jsem byl totálně nasazen na pile, kde byla skupina skautů, tak začalo moje skautování

Vladimír Pokorný
Vladimír Pokorný

Vladimír Pokorný, skautskou přezdívkou Pony, se narodil 17. května 1927 ve Frýdku. Jeho otec byl důstojníkem československé armády. Za války studoval na obchodní akademii ve Frenštátě pod Radhoštěm. V roce 1944 však Němci školu uzavřeli a Vladimír byl nasazen na nucené práce na pile ve Starém Městě u Frýdku. Tady poznal skupinu skautů, ke kterým se po válce přidal. Stal se členem 4. oddílu Frýdek. V roce 1949 odešel na základní vojenskou službu a jeho kontakt s oddílem byl přerušen. Po obnově Junáka v roce 1968 vedl lesní školu v Krnalovicích. Po revoluci v roce 1989 se zasloužil o znovuobnovení a udržení tradice Podbeskydské lesní školy. Zároveň několik let působil jako vedoucí střediska 8. pěšího pluku Slezského Místek. Pony byl dlouhá léta členem Krajské rady Junáka Moravskoslezského kraje. Za své zásluhy o skauting mu byla udělena mnohá vyznamenání a byl přijat do Slezské družiny Petra Bezruče Svojsíkova oddílu.