Josef Rajdus (Joža)

• „Narodil jsem se v Šenově ve Slezsku v roce 1922 a tamtéž jsem navštěvoval obecnou školu a od roku 1933 jsem navštěvoval měšťanskou školu v Dolních Bludovicích na Těšínsku, kam jsem denně docházel ze svého domova v Šenově. V této škole působil mimo jiné také odborný učitel pan Pravoslav Pop, který v roce 1934 založil při škole skautský oddíl. Po bližším seznámení s činností tohoto oddílu jsem se také v roce 1935 stal jeho členem.“

• „Najednou tady přiběhl soused, jenž byl hasič. A zakřičel: ,Kostel hoří!‘ Hořela věž kostela. My jsme byli promočeni do nití. My jsme nevěděli, co se tady děje. Tady se prostě valily hordy vojsk.“

• „To byl štramák. Takový příjemný. Odborný učitel a skaut. Měl přezdívku Farao. Založil oddíl v Dolních Bludovicích. Do té doby jsem o skautingu nevěděl nic. Díky němu jsem skauting mohl poznat. Široko daleko nikde nebyl skautský oddíl. Chodil jsem denně hodinu a půl do školy do Bludovic. Ráno tam a odpoledne zpátky.“

• 1

Šenov, 26.01.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Vždy jsem se řídil především heslem: Jednou skautem - navždy skautem

Rajdus Josef
Rajdus Josef
zdroj: z natáčení

Josef Rajdus - Joža se narodil 29. 9. 1922 v Šenově ve Slezsku. V roce 1935 vstoupil do skautského oddílu v Dolních Bludovicích pod vedením učitele Pravoslava Popa - Faraa. V březnu 1939 spoluzaložil v Šenově skautský oddíl, neboť se oddíl v Dolních Bludovicích ocitl v polském záboru. Dne 4. 11. 1940 byl gestapem zabaven oddílový majetek. Při osvobozování Šenova se podílel na hašení věže kostela. Po skončení války byl skauting v Šenově obnoven a Josef Rajdus se stal se vedoucím 1. oddílu. V letech 1946-1950 působil jako vedoucí střediska v Šenově. V roce 1968 se opět podílel na obnově skautingu a vedl středisko, taktéž v roce 1990. Po revoluci zastával funkce na ORJ ve Frýdku. Zpracoval a vydal publikaci Skauting v Šenově. V roce 1995 se účastnil expedice na Jamboree 1995 v Drontenu. Pracoval ve Vítkovických železárnách. Je ženatý a má syna. Za svou činnost pro skauting byl přijat do čestného Svojsíkova oddílu a obdržel několik vyznamenání.