generálmajor v. v. Ivan Otto Schwarz (1923) - Životopis

Přežil jsem, to je náhoda

Generálmajor v. v. Ivan Otto Schwarz se narodil 11. 12. 1923 v Bratislavě v tehdejším Československu. Své dětství prožíval v rodině židovského advokáta ve městě Bytča, kde se věnoval plavání a vodnímu pólu a kde také vychodil měšťanskou školu. Poté nastoupil do gymnázia ve Spišské Nové Vsi a následně přestoupil do reálného gymnázia v Žilině. V únoru 1939 odjel díky stykům otce s Lordem Newborough do Anglie, kde měl pracovat na farmě a získávat znalosti ohledně výroby ovčího sýra. Měl se poté postavit na vlastní nohy, ale jeho podnikatelské záměry mu překazila válka. V roce 1939 tak nastoupil do anglické armády a dne 13. 7. 1940 byl převelen do československých vojenských jednotek. Při nástupu do anglické armády sice nebyl věkově způsobilý k vojenské službě, ovšem tato lež se provalila až u československých jednotek. Jelikož byl již mobilizován, prodělával nejrůznější vojenské kurzy. Nakonec v roce 1940 vstoupil do 311. perutě RAF, kde sloužil jako radiotelegrafista a střelec. Mezi nejvýznamnější akce posádky Ivana Schwarze patří potopení německé transportní lodi Alsterufer a letecká účast při operaci Overlord. Poté působil také ve 168. peruti a ve 147. peruti, mj. doprovázel transportní lodě do přístavu Murmansk. Rodiče byli za války umístěni do pracovního tábora a poté se schovávali ve slovenských horách. Po válce se Ivan Schwarz vrátil do Československa, ale pro nesouhlas se zdejší podobou politického zřízení odešel v roce 1946 zpět do Anglie, kde se následujícího roku oženil a věnoval se podnikání v oblasti železniční dopravy. V Anglii poté žila i jeho sestra a maminka. V současnosti žije Ivan Schwarz v Londýně.