Alois Šiška (1914 - 2003) - Životopis

Seděl jsem na gestapu proti betonové zdi a na té zdi jsem četl snad nehtem napsané: Sbohem, matko

Alois Šiška se narodil 15. května 1914 v obci Lutopecny u Kroměříže. Rodiče měli malé hospodářství, otec se nevrátil z první světové války z Ruska. Malý Alois se od dětství toužil stát letcem, v roce 1934 si zaplatil leteckou školu, létal mj. u Baťovy letky. Po okupaci odešel přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii a Blízký východ do Francie, krátce byl v Cizinecké legii, po pádu Francie odešel do Velké Británie. Létal u 311. bombardovací perutě, 28. prosince 1941 byl sestřelen nad Severním mořem, tři členové posádky se zachránili v zoufalých podmínkách v záchranném člunu, na nizozemském pobřeží byli zatčeni Němci. Pobýval v německých nemocnicích a zajateckých táborech, po invazi Spojenců do Normandie byl převezen do protektorátu, odsouzen k trestu smrti, odvezen do pevnosti Colditz a dalšího tábora, kde byl osvobozen Američany. Dva roky strávil v britských nemocnicích, 1947 se vrátil do vlasti, kde již (nuceně) zůstal. Po odchodu z armády byl nucen pracovat v zemědělství (a i v této práci mu bylo bráněno), rovněž jeho manželka musela opustit místo vysokoškolské pedagožky. V roce 1968 byl částečně rehabilitován, v roce 1989 pak zcela rehabilitován. Je autorem knihy KX-B neodpovídá. Alois Šiška zemřel 9. září 2003. Byl nositelem řady vyznamenání.