poručík Miloslav Jungmann

• „My jsme útočili prakticky na jednu linii z belgické strany. Z belgické strany jsme tam útočili. Dva naši z naší roty tam padli. Nepadli. Jeden padl, druhý byl raněný a odvezli ho do Anglie na léčení.“

• „Já jsem tam přijel a přidal se v Lyonu k nim. Do Lyonu přešli naši [přes] Alpy z Itálie. [Vládní vojsko?] Vládní vojsko. K nim jsem se přidal a šli jsme na frontu. Napřed jsme šli k Arromanches, to je místo, kde jsem byl před válkou poslaný jako dítě na špacír. [Dcera: Na prázdniny.] Na prázdniny. A zrovna tam bylo, tam jsme přijeli a naši už byli pryč. Už byli u Dunkerque. Tak jsem pokračoval k Dunkerque.“

• „Někteří Francouzi byli špatní, ty jsme také popravovali. Když jsme chytili, jsme měli informace, ten a ten je jako spojenec Německa a udává, tak jsme si pro něj došli a popravili. To žádné, nic jsme jako zvláštního s nimi nedělali. Prostě šel. [Dcera: Žádné servítky, viď, dědo?] Ne, žádné, žádné. To jsme jich popravili několik takových.“

• 1

Měcholupy u Předslavi, 26.09.2011

Udělali jsme hloupost, že jsme zůstali v Československu

Miloslav Jungmann
Miloslav Jungmann
zdroj: archiv Miloslava Jungmanna

Poručík Miloslav Jungmann se narodil 11. října 1924 v obci Velká Dobrá u Kladna v tehdejším Československu. Ve své rodné vesnici však dlouho nepobyl a již o dva roky později se s rodiči přestěhoval do Francie. Zde začal navštěvovat obecní školu a posléze se vyučil zámečníkem. To se již psal rok 1942, a protože byl Miloslav Jungmann v kontaktu s francouzskými partyzány macquis, se kterými spolupracoval jako civil, dostal se do hledáčku francouzské milice. Rozhodl se tedy k macquis přeběhnout úplně a na počátku roku 1944 se stal jedním z nich. S partyzány operoval v horách v oblasti Lyonu, a dokonce získal funkci velitele čety. V roce 1944 se spojil s českými vojáky z vládního vojska, kteří přecházeli z Itálie přes Švýcarsko do severní Francie, a společně s nimi vstoupil dne 13. října 1944 ve francouzském Amiensu do 1. československé samostatné obrněné brigády. Jako motospojka působící ve velitelské rotě se účastnil obléhání Dunkerque. Po ukončení bojů se brigáda přesunula do jihozápadních Čech. Zde si našel budoucí manželku a následně se usadil v obci Měcholupy u Klatov. Nejprve pracoval jako řidič u zahraničního obchodu, poté jako šofér pro rybáře a nakonec byl zaměstnán v plzeňské Škodě. Zemřel dne 31. července 2013.