Ing. Karel Kužel

• „Po válce dostali nějaké bydlení v gruntě v Dolním Podluží u Varnsdorfu. Uvolnilo se tam něco po Němcích a oni to dostali jako podnájem. Proč tam rodiče déle nezůstali: otec se nepohodl s místním národním výborem a byl takzvaně ‚vyakčněn‘ akčním výborem Národní fronty za jeho tzv. protilidovědemokratický postoj, protože odmítl podepsat petici za zakotvení národních výborů v ústavě. Takže táta se svou ženou, která už byla v jiném stavu a byla už nemocná a v roce 1951 zemřela, v tomto stavu se musela rodina do tří dnů odstěhovat.“

• „To rádio, které jsem si koupil, jsem si nemohl vynachválit, protože se na něm dal poslouchat i Hlas Ameriky nebo i Svobodná Evropa, která byla odrušená. Někdy se to dalo i odladit. Aktivně jsem se zajímal o technologii rušení a boje proti němu. Věděl jsem, že se ruší přímou i vlnou odraženou. Vlnou odraženou tak, že musí být rušička ve stejné vzdálenosti od vysílače, který se má vyrušit. Svobodná Evropa měla vysílače v Portugalsku, což bylo více než tisíc kilometrů od ČSR, takže rušičky na odraženou vlnu musely být v Rusku na Urale. Takže odražené vlny se potkávaly nad naší republikou. K dokonalému zarušení to ale nestačilo, takže každé větší město mělo svoje rušičky, kde se rušilo vlnou přímou. Rád jsem jezdíval na vandry, takže o víkendech jsem se dostával mimo oblast rušení a s rádiem jsem pak večer ve spacáku poslouchal třeba Svobodnou Evropu a bylo to velice osvěžující.“

• „Jmenovalo se to UVTT, což byla nově založená organizace. To byly dobré časy, protože to bylo něco nového, nová organizace, nově zvyklá. Byla orientovaná na výkon, což bylo za bolševismu velmi nezvyklé a osvěžující. Bylo tam i málo byrokracie a vládl tam nadšenecký duch. Takže tam to byla dobrá léta.“

• 1

Požár na mém stole nám připravil bezesné noci a zaměstnal několik estébáků

Karel Kužel cca 1962
zdroj: archiv pamětníka

Karel Kužel se narodil 24. července 1946 ve Varnsdorfu do učitelské rodiny nedlouho poté, co se jeho rodiče nastěhovali do sudetského Dolního Podluží, kam otec dostal umístěnku. Protože však odmítl podepsat petici pro zakotvení národních výborů v ústavě, musela se rodina do tří dní z obce vystěhovat. V té době byla Věra Kuželová těhotná a navíc těžce nemocná. Zemřela předčasně v roce 1951 na následky špatně léčené spály, kterou se nakazila v terezínském ghettu, kde po osvobození v roce 1945 pomáhala nemocným vězňům. Po vystěhování žila rodina v Děčíně, po matčině smrti a otcově druhé svatbě v Ústí nad Labem. Karel Kužel v roce 1968 absolvoval leteckou fakultu na brněnské vojenské akademii a po škole se věnoval výpočetní technice. Kariéru začínal v chemických závodech v Záluží, kde byl počítač francouzské výroby Gamma 140. V roce 1980 zažil v pražském strategickém výpočetním středisku podnikovou aféru, kterou kvůli podezření ze sabotáže vyšetřovala StB. V roce 1991 stál u zrodu společnosti Eurotel, první mobilní sítě v Československé republice. V nahrávce pamětník popisuje reálie každodenního života za totality.