Roman Teichmann

• „Vylákali matku, to byl krásný zážitek. Vylákali matku, že chleba s máslem. Přestože na stole v kuchyni měli obrovskou plechovku se sádlem a masem, tak chtěli chlieb s maslom, tak máma ukrojila chleba, namazala a přinesla jim to, budík fuč, protože i když byl schovaný v šuplíku, tak oni si prostě všechno otevřeli.“

• „V té době jsem se hrabal v takové nízké knihovničce pod oknem v obývacím pokoji u táty a hledal jsem ten svůj zápisník, který jsem si vedl od nějakého roku 1941, a najednou rána a střela a kulka. Tak jsem stačil ucuknout. Byl to nějaký odstřelovač. Takže to byl takový zážitek. Nějaký odstřelovač viděl pohyb. To jsem tehdy měl jako úzko v zadní části. To jsem mazal pryč, do sklepa.“

• „Ten slavný osmašedesátý rok jsem prožil v Maďarsku, když oni se vyloďovali s těmi tanky, to byl takový rachot od těch tanků. My jsme spali v kempu pod stanama a najednou rachot a já říkám: ‚Ježišmarjá, co to je?‘ To jsou tanky nebo co, v noci. Oni přetahovali se přes ten Balaton, nevím jak, asi měli svoje pontony nebo co, a přetahovali se zpátky z toho cvičení. Pochodovalo to všechno na nás. My jsme přijeli z Maďarska domů a ryp, osmašedesátý.“

• 1

Paskov (okres Frýdek-Místek), 20.11.2011

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Nechť skauting se nám stane velkou hrou a zůstane navždy v našich srdcích

detail fotografie Romana Teichmanna z článku ve Frýdecko-Místeckých Ozvěnách
zdroj: vyfotil Jiří Šodek

Roman Teichmann, skautským jménem Stopař, se narodil 29. dubna 1930 ve Studénce. Jeho otec byl významný překladatel děl z ruského jazyka. Ke skautingu pamětníka přivedl jeho bratranec. Již za války spoluzakládá družinu Racků v Oprechticích, která je napojena přes 17. oddíl Kunčičky na odbojovou skupinu Vládi Čermáka-Zuzinu. Během osvobozování Paskova na něj střílel odstřelovač. Po válce pomáhá založit 1. oddíl Paskov, kde posléze působí jako vedoucí. V listopadu 1950 ukončil 1. oddíl činnost v Paskově pod tlakem MO KSČ a OV ČSM. Po zákazu Roman Teichmann chvíli vede bývalé skauty v Pionýru, ale kvůli neshodám Pionýr opouští. V roce 1968 zakládá 50. oddíl Ostrava a stává se jeho vedoucím. V letech 1968-1970 je vedoucím střediska v Paskově. Po roce 1990 obnovuje skautskou činnost společně s bývalými činovníky. Účastnil se  mnoha jamboree a skautských setkání. Je významným skautským kronikářem. Za svoje zásluhy o skauting byl přijat do Slezské družiny Petra Bezruče Svojsíkova oddílu a Skautského oddílu Velena Fanderlika. Je také členem Ochránců skautské mohyly na Ivančeně.