Běh pro Paměť národa

plukovník v. v. Jan Koukol (1912 - 2012) - Životopis

Musím říct, že mě provázelo štěstí

Plukovník v. v. Jan Koukol se narodil 26. prosince 1912 v obci Helenín u Jihlavy v tehdejším Rakousko-Uhersku. Tatínek pracoval jako strojmistr v textilní továrně a maminka byla v domácnosti. Vychodil obecnou školu, vystudoval elektrotechniku a po vyučení narukoval do československé armády, kde sloužil ve 3. leteckém pluku ve slovenských Piešťanech. V Čáslavi absolvoval i poddůstojnickou školu a díky tomu získal hodnost četaře. V roce 1938 se ještě účastnil mobilizace, kterou prodělal ve Spišské Nové Vsi, ale po vzniku Protektorátu Čechy a Morava přešel do Polska, kde byl dne 25. srpna 1939 prezentován v Malých Bronowicích u Krakova jako člen Československého legionu (také Českého a slovenského legionu). Po napadení Polska se přes Vilnius dostal do Moskvy, odkud odjel na Střední východ. Zde byl zařazen do Československého pěšího praporu 11 - východního a působil jako výkonný rotmistr u druhé roty. S pěším praporem se v roce 1941 účastnil okupace Sýrie a také slavné obrany Tobruku. Po příchodu dalších vojáků a po reorganizaci pěšího praporu na 200. lehký protiletadlový pluk působil i v tomto útvaru jako výkonný rotmistr, což obnášelo hlavně organizační zajištění chodu jednotky. V roce 1943 odplul lodí Mauretania přes celou Afriku do anglického Liverpoolu, kde se opět zapojil jako výkonný rotmistr do 1. československé samostatné obrněné brigády. V letech 1944-1945 se účastnil obléhání francouzského města Dunkerque. Po válce pracoval mimo jiné ve Škodových závodech. Žil v Praze a dožil se úctyhodného věku. Zemřel dne 29. června 2012 ve věku nedožitých 100 let jako jeden z posledních československých obránců Tobruku.