Ing. Jan Rob

• „...pracoval jsem v kanceláři jako technická síla od padesátého čtvrtého roku do padesátého sedmého, kdy jsem byl zatčen. Poněvadž jsem se stýkal s mladými lidmi, hlavně s našimi salesiány, a tak po vyšetřování jsem dostal tři roky vězení. Byl jsem na Pankráci a hlavně v Opavě. Na amnestii v šedesátém roce jsem byl propuštěn jako ostatní političtí provinilci.“

• „Právě tam v tom mém kraji vynikal jeden mladý muž, který se jmenoval Marcel Hrubý. Marcel opravoval jeden kostel za druhým, oslovoval mladé lidi a díky němu dneska tam v tom kraji je řada pěkně opravených kostelů. Za té totality to pro nás byla veliká možnost setkat se s mládeží.“

• „Jsem již v Teplicích pětadvacet let v salesiánské komunitě. Nedávno jeden z našich spolubratří dostal Holubici míru. Jeho jméno je Benno Beneš. Pořád cestuje, umí dobře německy, mají ho všude rádi. Holubici míru máme tady. Je to pro nás radost.“

• 1

Teplice, Římskokatolická fara, 21.03.2015

Být věrný Pánu Bohu

Jan Rob SDB 17
Jan Rob SDB 17
zdroj: Archiv pamětníka

Ing. P. Jan Rob se narodil 17. prosince roku 1914 v Příbrami. Měl jedinou sestru, která již zemřela. Mládí prožil s rodinou v Bratislavě. Po maturitě na tamním gymnáziu odešel do Prahy, kde studoval na Vysoké škole elektrotechnické, po jejím dokončení v roce 1938 učil na průmyslovkách v Bratislavě a v Brně. Na Moravě se těsně před válkou seznámil s prací salesiánů a rozhodl se jít cestou Dona Boska. Noviciát prožil v letech 1940 až 1941 v Ořechově. Základní formace vyústila ve věčnou profesi v roce 1944. Teologické studium ukončil v Oseku, kde také přijal v roce 1948 svátostné kněžství. Do roku 1950 byl katechetou v salesiánské oratoři ve čtvrti Brno-Žabovřesky. V rámci Akce K byl eskortován do soustřeďovacího kláštera v Oseku u Duchcova. Odtud byl odvelen na vojnu k PTP. Od roku 1954 pracoval u elektromontážních závodů.  V roce 1957 byl zatčen a odsouzen na tři roky vězení. Po odpykání trestu nastoupil jako dělník do penicilinky v Roztokách u Prahy. V rámci Pražského jara dostal státní souhlas a nastoupil do duchovní správy v litoměřické diecézi, kde působil až do roku 1973. V rámci normalizace přešel P. Jan do České Kamenice, kde působil v letech 1973 až 1991. Po nabytí svobody se vrátil mezi své spolubratry do Teplic, kde byla v roce 1990 založena nová salesiánská komunita. V ní prožívá Otec Jan své stáří.