generálmajor v. v. Ivan Otto Schwarz

• „Wellington udělali jako pasažérské letadlo, jmenuje se to Warrick, a prodloužili to. To byla katastrofa, to se nedalo létat, to mělo samé problémy. Tak jsme měli letět do Atén a dostali jsme se akorát do Itálie, do Neapole, a tam už byla mašina porouchaná. Tak tam přilétla nějaká Dakota a vzali je do těch Atén.“

• „Létal jsem jako radista a střelec, střídali jsme se. No dovolte, sedět osm, dvanáct hodin na jednom místě je vyloučeno. Ti piloti se šli projít, nemohli tam sedět pořád. Měli automat, George jsme tomu říkali, nasadili ho a on letěl, udržoval automaticky výšku, direkci, všechno. Po určité době to zase změnili na druhý kurz a museli jsme dělat [létat] cik cak a hledat ty ponorky.“

• „Tam jsem se seznámil s jedním poručíkem, říkal: ,Ty poslyš, já potřebuju z Anglie cigarety.' Říkám: ,No fajn. A jak to jako mám dát?' - ,Já to nechci zadarmo. Já ti dám nejlepší francouzské koňaky a vína, které jsou, protože já jsem velitelem skladu, co Němci pro sebe nasbírali v Bordeaux. Já ti garantuji tři tuny chlastu, když doneseš cigarety. Protože my ve Francii kouříme a nemáme cigarety.' - ,Ok, vynasnažím se.'“

• „Vylétli nahoru a pak se otevřely jenom padáky - oni seděli na padáku - ta stolička odpadne a jenom otevřeli padák. A zepředu taky. Byly dva padáky. Ale ten zepředu si museli nahákovat. Když jsem byl ve věži nebo u rádia, tak jsem neměl padák, a když jsem musel skákat, tak jsem si ho musel připnout. [Musím] zaklepat, nikdy jsem v té situaci nebyl. Měli jsme tři havarijní přistání, ale nic zvláštního. Kvůli tomu jsem nemusel ani skákat.“

• „Otec mě poslal do školy do Winchesteru, a když přišla okupace, tak nemohl poslat peníze. A v Anglii v public school platíte, neplatíte do normálního gymnázia. Tak Lord Newborough řekl: ,Podívej, já ti public school platit nebudu. Přijď, budeš vypomáhat zahradníkovi, v kuchyni a tam. To všechno zadarmo a máš zadarmo auto do školy. Ráno tě odveze a večer tě přiveze.' Ok, fajn. Potom vypukla válka.“

• 1

Londýn, 28.07.2012

Přežil jsem, to je náhoda

Ivan Schwarz v RAF
Ivan Schwarz v RAF
zdroj: archiv Ivana Schwarze

Generálmajor v. v. Ivan Otto Schwarz se narodil 11. 12. 1923 v Bratislavě v tehdejším Československu. Své dětství prožíval v rodině židovského advokáta ve městě Bytča, kde se věnoval plavání a vodnímu pólu a kde také vychodil měšťanskou školu. Poté nastoupil do gymnázia ve Spišské Nové Vsi a následně přestoupil do reálného gymnázia v Žilině. V únoru 1939 odjel díky stykům otce s Lordem Newborough do Anglie, kde měl pracovat na farmě a získávat znalosti ohledně výroby ovčího sýra. Měl se poté postavit na vlastní nohy, ale jeho podnikatelské záměry mu překazila válka. V roce 1939 tak nastoupil do anglické armády a dne 13. 7. 1940 byl převelen do československých vojenských jednotek. Při nástupu do anglické armády sice nebyl věkově způsobilý k vojenské službě, ovšem tato lež se provalila až u československých jednotek. Jelikož byl již mobilizován, prodělával nejrůznější vojenské kurzy. Nakonec v roce 1940 vstoupil do 311. perutě RAF, kde sloužil jako radiotelegrafista a střelec. Mezi nejvýznamnější akce posádky Ivana Schwarze patří potopení německé transportní lodi Alsterufer a letecká účast při operaci Overlord. Poté působil také ve 168. peruti a ve 147. peruti, mj. doprovázel transportní lodě do přístavu Murmansk. Rodiče byli za války umístěni do pracovního tábora a poté se schovávali ve slovenských horách. Po válce se Ivan Schwarz vrátil do Československa, ale pro nesouhlas se zdejší podobou politického zřízení odešel v roce 1946 zpět do Anglie, kde se následujícího roku oženil a věnoval se podnikání v oblasti železniční dopravy. V Anglii poté žila i jeho sestra a maminka. ivan Otto Schwarz zemřel v lednu roku 2018 ve věku 94 let.