Ing. Josef Novotný

• „Pustili nás ze školy, toho 25. února nebo kdy. Já už si to přesně nepamatuju, ale museli jsme to umět ve škole nazpaměť, včetně narozenin různejch pohlavárů tehdejších. Pustili nás ze školy, sněžilo. Já jsem přiběhl domů a říkám: Mami, pustili nás ze školy, hele sněží, já si beru sáňky a utíkám na kopec. A máma říká: ,Nikam nepůjdeš, bude se střílet!‘“

• „Strejda, který měl to kolářství, tak si tam koupili pole, no a to předělali na sad. Čili prakticky tam bylo, dá se říct, hektarové pole osázené mladými stromky. A tam taky byla ta chata, kde táta ubytoval na pár dní toho jednoho parašutistu, kterého potom přemisťoval do dalšího místa někam k Pardubicím nebo kam, a ta chata tím pádem přinesla i tuto možnost. Jinak vím z vyprávění, že tenkrát to bylo všechno dost utajované a nebezpečné a na místní tabuli v Křeseticích se jeden den objevila vyhláška, kde bylo oznámeno, že v místě a okolí se vyskytuje partyzán, nebezpečná osoba pro protektorát a pro Říši. No a když to teta zjistila, tak okamžitě honila tátu, aby ho přemístil, jinak by asi Křesetice dnes v tom původním provedení nebyly. Podobně jako Lidice a Ležáky.“

• „Za tý války se poslouchal Londýn pravidelně. To bylo tajně, rádio bylo v pokoji, já jsem byl v kuchyni. My jsme o tom nevěděli nebo nesměli vědět, protože děti někdy něco plácnou a už je z toho velký pozdvižení. A vím dokonce, že táta byl za války v jedný době až příliš aktivní v tom odboji, tak měl dost strach. A pamatuju, že v pokoji jsme měli bicí hodiny, který tloukly půl a potom celou. A na noc se ty hodiny musely dávat z pokoje do kuchyně, aby tátu nebudilo bimbání hodin a nemyslel si, že zvoněj a bouchaj a jdou pro něj.“

• 1

Schovávali jsme parašutistu

Josef Novotný
Josef Novotný
zdroj: Karel Kužel

Josef Novotný se narodil 7. srpna 1937 v Praze. Rodina pocházela původně z Kutné Hory, před válkou se přestěhovali do Prahy. Otec pracoval jako úředník vlakové pošty a byl velmi aktivním členem Sokola a československý sokolský reprezentant v gymnastice. Jako člen Sokola se otec Josefa Novotného za války zapojil do odboje a pomáhal s ukrýváním parašutistů vyslaných z Británie. Jednoho z nich, zřejmě Josefa Valčíka, schovával na své chatě v Křeseticích. Rodina nebyla prozrazena a přežila válku. V poválečné době Josef Novotný studoval techniku na Českém vysokém učení technickém a od roku 1960 až do důchodu pracoval v ČKD. Jeho otec vstoupil do KSČ a stal se vyslancem OSN pro organizaci pošt. Josef Novotný zemřel 18. října 2018.