Václav Balon

• „To se nedá vypravovat. Jenom jsme měli strach, páč bylo vidět, že dvě divize Wiking mají zničit lágr. Ale letadla [je zřejmě napadla], asi měli zprávy, tak se k nám nedostali. Nakonec přišli Američané, přijelo pár divizí. Evangelický farář vyšel na věž a modlil se. Potom jeden mačetou přesekl dráty. Nebyl už proud, páč to někdo viděl a skočil do drátů.“

• „[Lagerführer] nás vítal, že jsme se dostali do nejlepšího tábora a že je nejhodnější velitel, co byl. Měl takové ty [řeči], ale zakončil to asi tak, že nám dokáže, že je hodný. Tam [stáli] tři [vězni], co byli u něho blízko v řadě, tak esesman, co s ním přišel, mladý kluk, ono jich přišlo asi tři nebo čtyři, ten jeden rezatý mu podal bejčák. To měli hůl na konci potaženou kůží. A tam je mlátil, až leželi. Jeden byl operní pěvec, zpíval na Veveří a musel zpívat nějakou operu. Známou, já už nepamatuji. Vstal od nich a říkal: ,Vidíte, nezabil jsem je. Jsou živí.‘“

• „Tak nás kněz vezl v kupé na Slovensko do Sniny. Tam jsme měli přejít do Velké Berezné, jenomže to už bylo takové divné. Přešli jsme a [tam byli] Maďaři ještě s těmi klobouky a péry, tak jsme utíkali zpátky a [potkali jsme] naše četníky. Tak nás vzali a jeden mladý slíbil, že nás převedou. Jenže už tam bylo gestapo.“

• „Byla neděle a to se dělal pořádek. Michálka, to byl tenkrát plukovník, velitel posádky, pak byl generál, dal ven. Bylo škaredě. Mě dal dovnitř. Já jsem Michálka poslal dovnitř a šel jsem ven. Štubák přišel, to bylo podruhé, co mně nafackoval, a říkal: ,Já jsem tě dal sem. Je potřeba, aby ses vrátil a vypravoval, co se tady dělo. Ten dědek to stejně nevydrží.‘“

• „Tam to už začalo ostře. Když nás převáděli do aut, tak Tonda Bartůněk, Šerif jsme mu říkali, viděl Hitlerjugend. To byl srandista, to o něm nebylo, kdy mluvil pravdu: ,Hele, jsou tam skauti. To bude dobrý.‘ A když jsme viděli, jak je nakládají. My jsme byli svázáni s Tondou a na mě už třetí [vězeň] nezbyl. Mezitím jsem měl zase smůlu, byl jsem na Joseph-Bahnhofstraße na nádraží, tak jsem byl s Polizei. Tam nám lidé házeli kytky a ten česky říkal: ,Vezmi si, nebude to dlouho trvat. Neboj se.‘“

• 1

Přelouč, 23.10.2012

Vy se radujete, že jste osvobozeni, ale nikdy nebudete svobodní

Václav Balon v KT Dachau
zdroj: archiv a autor Václav Balon

Václav Balon se narodil 13. května 1922 v Přelouči. Chystal se na studium letecké školy, ovšem příchod německé armády 15. března 1939 mu překazil plány. Společně s kamarády se rozhodl bojovat proti okupantům a již v roce 1939 začali kolportovat protinacistické letáky. Podařilo se jim ilegálně pracovat až do května 1940, kdy zjistili, že po původu letáků pátrá gestapo. Rozhodli se proto utéct do zahraničí a tzv. balkánskou cestou se dostat k československým vojenským jednotkám v zahraničí. Původně měli v plánu projít přes Maďarsko, ale nakonec putovali na východní Slovensko, kde byli ovšem 6. června roku 1940 zatčeni. Po deportaci zpět do protektorátu čekalo Václava Balona uvěznění v Horní Lidči, poté v Uherském Hradišti, kde probíhaly výslechy, na Špilberku v Brně a ve Vídni. Nakonec jeho anabáze skončila v koncentračním táboře Dachau poblíž Mnichova, dostal číslo 229 a na dalších pět let se stal politickým vězněm. Pracoval na plantážích, v sušárně na dřevo a nakonec získal práci písaře na technickém oddělení. Koncentrační tábor se dočkal osvobození 29. dubna roku 1945 a Václav Balon putoval po povinné karanténě přes Prahu zpět do Přelouče. Zde pracoval v místní zbrojovce jako technik a poté zastával i další funkce. V roce 1968 se opět rozhodl veřejně angažovat a roznášet letáky - tentokrát na podporu Alexandra Dubčeka. Ačkoliv neprošel pozdějšími normalizačními prověrkami, práci v přeloučské zbrojovce mu ponechali. Václav Balon se také významně angažoval se ve Svazu protifašistických bojovníků (později Český svaz bojovníků za svobodu). V současnosti žije v Přelouči.