Jiří Švec

• „Takže když se blížil konec války, tak už jsme – no kroje jsme neměli, to nebylo z čeho... Ale už jsme měli aspoň připravený červeno-bílý pásky. Taky jsme to sešívali z různejch látek, ale sešili. Na to jsme si aspoň namalovali skautský lilie. A tak ten poslední den války, kterej tady v Hlinsku probíhal 9. května, tak to už jsme pobíhali i s tou páskou na ruce mezi těma tisícema Němců, který ještě utíkali.“

• „Zpovídali mě tam, doma prohledali barák. Jednak teda si nevzpomněli na tu rezervaci a jednak už tam Standa stejně nebyl. To už byl pryč. Vono to spojení navázat bylo složitý, ale zařídil jsem mu to – i s pomocí dnešní manželky (to ještě jsme byli svobodný). Protože já nevěděl, jestli mě nesledujou, tak na tu poštu jsem posílal ji. A když potom přijel jeden kamarád za ním, tak jsem tam zase poslal na nádraží kolegyni z práce.“

• „Teď ty kluci měli vycházet školu. Tam, zvlášť u toho mladšího, posudek vod ňáký báby sousedky – protože tenkrát to psaly domovnice – dostal hroznej, ten druhej na vojnu ještě horší. Sám tehdejší kádrovák karáckej mně přines ten posudek a řiká: ‚Podivej se na to, tohle tam snad nemůžeme poslat.‘ Tak jsme spolu s kádrovákem ten posudek přepisovali, aby byl aspoň trošku přijatelnej.“

• 1

Hlinsko, 27.12.2008

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Když jsem se objevil v továrně v kroji, tak ta fabrika mohla spadnout

Jiří Švec (letní tábor u České Cikánky v roce 1969)
zdroj: Archiv Jiřího Švece

Bratr Jiří Švec se narodil 23. srpna 1929. Podle svých slov pocházel z velmi chudé rodiny. Do svých devíti let bydlel na samé periferii města Hlinska. Teprve poté, co se jeho rodina přestěhovala blíže centru, dozvěděl se o existenci organizace Junák a stal se členem oddílu hlineckých vlčat, která vedl učitel a básník Stanislav Zedníček. Jiří Švec později pracoval v textilním průmyslu, který má v Hlinsku dlouhou tradici. Působil jako vedoucí plánování v podniku Kara. V mládí byl členem sociální demokracie. V rámci skautské organizace zastával různé funkce od zástupce vedoucího oddílu až po zástupce předsedy okresní rady Junáka. Za svou nezištnou a vytrvalou práci pro skautské hnutí obdržel bratr Švec několik skautských vyznamenání. V roce 1996 převzal Medaili díků, o dva roky později vyznamenání Syrinx a v roce 2003 Vyznamenání oblasti stříbrné řeky. V pátek 5. června 2009 odešel Jiří Švec na věčný odpočinek. Se svou manželkou Růženou měl dva syny a šest vnuků.