Marie Zykmundová

• „Matka, přestože jí zůstala polovina toho majetku, tak jednou v neděli večer se objevila místní skupina komunistů spolu se Státní bezpečností a předali matce dekret, výměr, že musí v sedm ráno opustit ten statek a veškeré vlastně to, co tam je, tak že zůstává pro potřeby toho družstva a vůbec státu. Majetek byl sepsán a mami si mohla vzít pouze osobní věci a s těmi byla ráno v sedm hodin odvezena na nákladním voze do Krkonoš pouze za účasti jednoho člena StB. Ani nikdo z rodiny ji nemohl doprovodit. V té době byla vlastně těhotná.“

• „Museli zůstat v tom určitém bydlišti v té Zlaté Olešnici z toho důvodu, že měli zakázaný vlastně návrat do toho původního bydliště, ani nemohli jet na návštěvu, ani prostě nic. Museli zůstat pouze v té Zlaté Olešnici. Takže za nějaký čas moje mami napsala dopis prezidentu na okresní národní výbor, jestli by nebylo možné, aby se mohli přistěhovat k té své rodině. To jim bylo vyhověno, takže oni se přistěhovali a následující roky se pohybovali na okrajích toho okresu, dovnitř zpátky nemohli, nesměli a pracovali v různých vesnicích jako krmiči dobytka. Pak opět mami napsala prezidentu republiky, tenkrát to byl prezident Zápotocký, jestli by jim neumožnil, aby mohli navštěvovat svoji rodinu v tom zakázanému okrese. Tomu bylo teda vyhověno, takže to pro ně byla přece jenom určitá úleva.“

• „Ovšem byl v JZD pouze jenom do druhého dne a místní organizace KSČ prosadila, že otce odvezla Státní bezpečnost a byl odsouzen. A vlastně veškerý majetek byl zabaven. On ještě před tím polovinu toho hospodářství dal matce, jí polovina teoreticky zůstala, nicméně byla zabavena i její polovina. Otec musel zaplatit ještě peněžní pokutu dosti vysokou. Byl souzen. Původně ta místní organizace KSČ požadovala, aby byl na náměstí uspořádán takzvaný monstrproces, kde tedy soudili ty kulaky za účasti široké veřejnosti. Nakonec se podařilo, že se to všechno odehrálo v soudní budově.“

• 1

Vlčtejn, 12.11.2021

Chtěli s tatínkem uspořádat monstrproces na náměstí

Marie Zykmundová
Marie Zykmundová
zdroj: Post Bellum

Marie Zykmundová se narodila 10. srpna 1953 v Žacléři. Její rodiče tehdy bydleli v Zlaté Olešnici, kam byli násilně vystěhování během kolektivizace. Předtím obývali hospodářství na Plzeňsku, které museli vložit do jednotného zemědělského družstva. Ani to nakonec nezabránilo otcovu zatčení a věznění v jáchymovských uranových dolech. Propuštění se dočkal díky amnestii po úmrtí prezidenta Klementa Gottwalda v roce 1953. Během otcova věznění se těhotná matka musela ze dne na den vystěhovat a převezli ji do vzdálené obce Zlatá Olešnice, kde jí přidělili byt v nevyhovujícím domě. Rodina měla několik let zakázaný pobyt v původním domovském okrese. Nakonec se mohli na západ Čech vrátit a přestěhovali se do Plzně. Marie vystudovala gymnázium a ekonomickou nástavbu a celý život pracovala v administrativě jako účetní.