Josef Zawadský

• „Když jsem se zmínil o slintavce a kulhavce, mělo to co dělat s náboženstvím na Hlučínsku. V padesátých letech se zavřely kostely. Nesmělo se chodit do kostelů. Mám to v živé paměti. Bylo to o Vánocích v roce 1950. Byli jsme zvyklí chodit na půlnoční a v Háji, který je jen přes Opavici, zavřeno nebylo, tak jsme byli na půlnoční tam. Pak jsem chtěl jít ještě na 1. svátek vánoční k nám, protože jsem ministrovával. Kostel byl zavřený. Bylo to tristní, když jsem viděl před kostelními dveřmi klečet starší babky, které nešly na půlnoční do Háje. Byla tenkrát zima a ony v tom mrazu klečely před zavřeným kostelem a modlily se. Netrvalo to dlouho, pár měsíců nebo týdnů.“

• „Je to trošku smutná vzpomínka, ale když jsme utíkali z toho sklepa, tak jeden německý voják před frontou nestačil utéct. Říkal: ‚Já mám doma taky dva takové malé kluky.‘ Když jsme se vrátili zpátky, viděli jsme ho pod naší velkou lípou. Byl zastřelený. Po válce, když se pohřbívali vojáci tam, kde padli, tak byl pod tou lípou pochovaný. My jako děti jsme mu tam chodívaly dávat květinky. To ale netrvalo dlouho. Asi po půl roce byli vojáci, kteří padli na území Dolního Benešova, exhumováni a převezeni na hřbitov.“

• „Maminka ještě stačila pustit krávu z řetězu. Kráva utíkala za námi, ale kolem nás to hořelo. Soused za námi taky hořel. Všechno bylo v jednom ohni. Vzpomínám si, že kulky hvízdaly a my jsme utíkali do zámku. Přečkali jsme tam tři noci, než fronta přešla. Pak jsme se vraceli zpátky. Samozřejmě, když vojáci utíkali, tak brali všechno. Tak se stalo, že maminka neměla ložnici. Všechno bylo rozházené po příkopech, aby se vojáci snadněji dostali na druhý břeh. Také se stalo, že když jsme se vraceli, maminka našla z té krávy jenom kosti.“

• 1

Ostrava, 18.10.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Moravskoslezský kraj
  • 2

Ostrava, 25.10.2021

Otec přežil ruskou frontu. V lágru v Kuřimi zemřel hladovou smrtí

Josef Zawadský / 1961
zdroj: archiv Josefa Zawadského

Josef Zawadský se narodil 30. dubna 1941 v Dolním Benešově na Hlučínsku, které tehdy patřilo k Německé říši. Otec musel narukovat do wehrmachtu. Byl na ruské frontě. V roce 1946 se vrátil ze zajetí, ale zemřel v zajateckém táboře v Kuřimi. Josef pamatuje přechod fronty přes Dolní Benešov na jaře 1945. Po roce 1948, kdy v Československu začali vládnout komunisté, zažil kolektivizaci zemědělství. Jeho matka vlastnila asi tři hektary polí a odmítla vstoupit do družstva. Josef Zawadský se vyučil zedníkem a dálkově vystudoval stavební průmyslovku. Pracoval v podniku Pozemní stavby Ostrava a poté v armaturce v Dolním Benešově. Při pohovoru po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 vyjádřil nesouhlas s okupací. Po pádu komunistického režimu v roce 1989 byl dvanáct let starostou Dolního Benešova za lidovce. V roce 2022 žil tamtéž.