Jana Žáková (* 1941)

Já jsem nikdy neměla ráda dril a vždycky jsem těžce nesla, kdyby se nějaké dítě cítilo ukřivděné

• v letech 1961–1973 pracovala jako učitelka v Berouně

• od roku 1973 učitelkou na ZŠ Gutova v Praze

• v rámci pedagogické praxe se zapojila do několika inovativních pedagogických projektů

• od roku 2007 v důchodu

Jana Žáková, rozená Kudrnová, se narodila 24. června 1941 v Praze, dětství prožila v Dejvicích. Její maminka byla od roku 1940 v domácnosti, předtím pracovala na ministerstvu zemědělství. Maminka jí psala od dětství deník, který obsahoval záznamy a příběhy z dětství pamětnice a zároveň válečné události. Její rodiče se v roce 1939 zúčastnili připomínkové akce k založení ČSR na Václavském náměstí, rodičům se podařilo uniknout, ale někteří rodinní přátelé byli zatčeni a zemřeli v koncentračních táborech.

Jana Žáková si pamatuje nálety na Prahu a vzpomíná, jak s rodiči chodili do krytu. „To vždycky zazněly sirény v noci, muselo být zataženo, černé zatažení, musely to být černé rolety, a kdo je neměl, dostal pokutu. Pamatuji se, jak zazněly sirény a naši už byli z těch náletů tak unaveni, že ty sirény ani neslyšeli, a já jsem je probudila, a tak mě museli popadnout a šli jsme po ulici, byla to Wintrova ulice v Praze 6, a šli jsme k babičce, která bydlela v ulici Somské, a já jsem viděla nad sebou ty letadla. To vidím dodneška. Takový ten temný hukot, to nebyla nadzvuková letadla. To letělo, a teď nevíte, kam doletí a kam to padne. Tak to si pamatuji, bylo mi přes tři roky. Ale v paměti to mám, tohleto.“ Osvobození Prahy prožila rodina v pražských Dejvicích. Na konci války píše maminka pamětnice: „Jsou to čtyři roky, co jsem Tě čekala, čtyři léta, co jsme prožili, to Ti budu ještě jednou, moje malá holčičko, povídat a vyprávět, až budeš velká, až se budeš zajímat o podrobnosti, o události, na něž v životě nezapomeneme.“

V roce 1947 začala Jana Žáková chodit do školy a měla ji moc ráda. Na prázdniny jezdila k babičce do Čimelic u Písku, chodila cvičit do Sokola a cvičila také na posledním sokolském sletu na Strahově v roce 1948. V roce 1955 nastoupila do Jiráskovy pedagogické školy v Ostrovní ulici v Praze. Škola byla určena budoucím učitelům národních škol, vychovatelům a pionýrským vedoucím a pamětnice zde potkala mnoho skvělých učitelů a přátel. Do školy se chodilo i v sobotu, jednou v týdnu bylo také odpolední vyučování. Škola se později přestěhovala na Smíchov, do ulice Nikose Belojanise, zde Jana Žáková školu dokončila a odmaturovala.

V té době byl již její otec nemocný a i s přihlédnutím k této situaci dostala umístěnku do školy na Vinohradech Na Smetance. Pracovala zde jako vychovatelka ve školní družině, přičemž družina fungovala od šesti do osmnácti hodin. V letech 1959–1961 probíhaly ve škole Na Smetance experimenty s volným jedním dnem v týdnu – buďto středa, nebo sobota. Družina byla ve volných dnech v provozu, a tak vychovatelky braly žáky na celodenní výlety.

V té době začala chodit s Jiřím Žákem, svým pozdějším manželem, který byl povoláním voják a pracoval u protivzdušné obrany.

V červnu 1961 se pamětnice vdala a nechala se již jako učitelka přeložit na základní školu v Berouně (bývalé piaristické gymnázium), protože nedaleko Berouna pracoval také její manžel.

Syn Martin se narodil v únoru 1963, ale mateřská dovolená trvala v té době pouze tři měsíce, a tak Jana Žáková nastoupila opět do školy a s péčí o syna jí pomáhali prarodiče. Rodina bydlela mimo Beroun v obci Zdejcina, kam bylo velmi špatné dopravní spojení. Později proto jezdili manželé na motorce.

Od roku 1971 byl Jiří Žák přeložen pracovně do Prahy a v roce 1973 získali Žákovi byt v Praze-Vršovicích. Jana Žáková proto zažádala o přeložení a začala učit na ZŠ Gutova. Na této škole učila do roku 1982, poté působila jako zástupkyně ředitele na ZŠ Jakutská a v roce 1989 se opět vrátila na ZŠ Gutova, ovšem již pouze jako učitelka. Na ZŠ Gutova měla pamětnice možnost zapojit se do několika pedagogických experimentů, které se později ujaly i na jiných školách.

Do důchodu odešla v roce 2007.

V roce 1967 byli s manželem na první dovolené v zahraničí, vypravili se s Čedokem do Jugoslávie. Manžel jakožto voják byl však vysazen z vlaku v Bratislavě, protože neměl potvrzení o odevzdání osobního průkazu. Potvrzení se mu nakonec podařilo získat a bez peněz a stopem dorazil za manželkou k moři.

Jana Žáková má ráda umění, chodí na výstavy a je členkou spolku přátel Národní galerie. V roce 2008 navrhla na státní vyznamenání Pavla Brázdu.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Eva Burachovičová)